ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η συμφωνία με τις ΗΠΑ ενισχύει το ιαπωνικό ΑΕΠ

Η συμφωνία με τις ΗΠΑ ενισχύει το ιαπωνικό ΑΕΠ

Χάρη στην εμπορική συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Ιαπωνίας και ΗΠΑ, η ιαπωνική οικονομία προβλέπεται πως θα παρουσιάσει αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης κατά 0,8% στα επόμενα 10 έως 20 χρόνια, όπως ανακοίνωσε χθες η ιαπωνική κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, η συμφωνία αναμένεται να συνεισφέρει 36,81 δισ. δολάρια στην ιαπωνική οικονομία βάσει του ΑΕΠ του 2018. Επιπλέον, πρόκειται να δημιουργηθούν περίπου 280.000 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τις προβλέψεις της κυβέρνησης.

Η περιορισμένη εμπορική συμφωνία περιλαμβάνει μείωση των δασμών στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τις ΗΠΑ και στις εισαγωγές μηχανοκίνητων εργαλείων και άλλων προϊόντων από την Ιαπωνία. Δεδομένου ότι θα μειωθούν οι δασμοί σε εισαγωγές χοιρινού, μοσχαρίσιου κρέατος και άλλων τροφίμων, η ιαπωνική κυβέρνηση προβλέπει επίσης ότι θα υποχωρήσει η αγροτική παραγωγή στη χώρα κατά περίπου 553 εκατ. δολάρια έως και 1 δισ. δολάρια. Στη συμφωνία αποτρέπεται επίσης η επιβολή δασμών στις εισαγωγές ιαπωνικών αυτοκινήτων στις ΗΠΑ, όπως είχε απειλήσει παλαιότερα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Οι προβλέψεις της κυβέρνησης είναι προσωρινές και υπολογίζονται υπό την προϋπόθεση ότι οι ΗΠΑ θα καταργήσουν εξ ολοκλήρου τους δασμούς στις εισαγωγές ιαπωνικών οχημάτων και εξαρτημάτων. Η ιαπωνική κυβέρνηση επιβεβαίωσε την κατάργηση των εν λόγω δασμών, δίνοντας ωστόσο αόριστο χρονοδιάγραμμα. «Οι τελωνειακοί δασμοί στα αυτοκίνητα και τα εξαρτήματα αυτοκινήτων θα αποτελέσουν αντικείμενο περαιτέρω διαπραγματεύσεων», όπως γράφεται στο επίσημο κείμενο της συμφωνίας. Στην περίπτωση που επιβάλλονταν οι δασμοί ύψους 25% στα ιαπωνικά αυτοκίνητα, η Ιαπωνία θα επιβαρυνόταν με περίπου 17,89 δισ. δολάρια.