Σε χαμηλό 17 ετών η ανάπτυξη στην Κίνα

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 1992 υποχώρησε ο ρυθμός ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας το τρίτο τρίμηνο, καθώς ο εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ περιόρισε τις επενδύσεις.

Το κινεζικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 6% το τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν. Η κινεζική οικονομία είχε αναπτυχθεί με ρυθμό 6,2% το δεύτερο τρίμηνο και η νέα επιβράδυνσή της προκαλεί νέες ανησυχίες και για την παγκόσμια οικονομία που αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό μόλις 3% εφέτος, σύμφωνα με το ΔΝΤ. Κατά το Bloomberg, οι Κινέζοι αξιωματούχοι φαίνεται πως επιτρέπουν τη σταδιακή επιβράδυνση της οικονομίας επειδή προσπαθούν να περιορίσουν τις απειλές για το χρηματοπιστωτικό τους σύστημα αλλά και την υπερβολική πιστωτική επέκταση. Με τις κινεζικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ να υποχωρούν για όσο διαρκεί ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, το πιθανότερο είναι πως η κινεζική οικονομία θα εξακολουθήσει να αντιμετωπίζει δυσκολίες. Ο περιορισμός της ζήτησης τόσο στην Κίνα όσο και διεθνώς αναγκάζει τις επιχειρήσεις και τα εργοστάσια να ρίχνουν τις τιμές τους, γεγονός που οδηγεί σε χαμηλότερη κερδοφορία. Παράλληλα, η άνοδος του πληθωρισμού στην Κίνα οδηγεί σε περιορισμό της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, γεγονός που επίσης καταλήγει να περιορίζει την κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Ο Νιόε Γουέν, οικονομολόγος της Hwabao Trust με έδρα τη Σαγκάη, εξηγεί στο Reuters ότι η μεγαλύτερη από το αναμενόμενο επιβράδυνση –οι επενδυτές ανέμεναν ρυθμό ανάπτυξης 6,1%– οφείλεται κυρίως στη μείωση της παραγωγής σε εξαγωγικές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα αυτές του μεταποιητικού κλάδου. «Με δεδομένο πως είναι απίθανο να έχουμε ανάκαμψη των εξαγωγών και πιθανής επιβράδυνσης στην αγορά ακινήτων, είναι πιθανό να διατηρηθεί η πίεση στην κινεζική οικονομία. Ο ρυθμός ανάπτυξης του τετάρτου τριμήνου ίσως να υποχωρήσει στο 5,9%». Παρά την επιβράδυνση, η κινεζική οικονομία έχει αναπτυχθεί με ρυθμό 6,2% τους εννέα μήνες του 2019, γεγονός που σημαίνει ότι πιθανότατα θα πιάσει τον στόχο του Πεκίνου για ανάπτυξη μεταξύ 6% και 6,5% ολόκληρο το 2019. Μέχρι σήμερα η κινεζική κυβέρνηση έχει επικεντρωθεί σε περιορισμένα και στοχευμένα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας, καθώς δεν θέλει να αυξήσει το δημόσιο χρέος της χώρας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT