ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με οριακά κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές

me-oriaka-kerdi-ekleisan-oi-eyropaikes-agores-2343475

Τα ανάμεικτα εταιρικά αποτελέσματα περιόρισαν χθες την άνοδο των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, με τον δείκτη Stoxx Europe 600 να κλείνει με άνοδο 0,14%. Αντιθέτως, η υποχώρηση της ισοτιμίας της στερλίνας οδήγησε στο Λονδίνο τον FTSE 100 σε άνοδο κατά 0,7%, ενώ με πτώση 0,6%, εξαιτίας της αβεβαιότητας σχετικά με το Brexit, έκλεισε ο δείκτης FTSE 250, που περιλαμβάνει εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Η υποχώρηση της στερλίνας ευνοεί τις εταιρείες του FTSE 100, διότι έχουν σημαντικό μέρος των εσόδων τους σε δολάριο. Αντιθέτως, οι εταιρείες του FTSE 250 απευθύνονται κυρίως στη βρετανική αγορά. Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έκλεισε με άνοδο 0,1%, όπως και ο CAC 40 στο Παρίσι. Στο Μιλάνο ο FTSE MIB έκλεισε ουσιαστικά αμετάβλητος και στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ 35 σημείωσε πτώση 0,37% εξαιτίας των ταραχών στην Καταλωνία.

Στη Γουόλ Στριτ, ο S&P κινούνταν χθες βράδυ πάνω από τις 3.000 μονάδες με μικρή άνοδο, όπως και ο Dow Jones, ενώ, αντιθέτως, η υποχώρηση της μετοχής της Facebook οδηγούσε σε ελαφρές απώλειες τον δείκτη Nasdaq. Τα καλύτερα του αναμενόμενου εταιρικά κέρδη που έχει αναφέρει από την περασμένη εβδομάδα η μεγάλη πλειοψηφία των 98 εταιρειών του S&P 500 που έχουν παρουσιάσει αποτελέσματα τριμήνου έχουν προσφέρει στήριξη στις αγορές μετοχών, κάνοντας τους επενδυτές να ξεχάσουν, έστω προσωρινά, τους γεωπολιτικούς κινδύνους και την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. Ο Dow Jones ενισχυόταν κατά 0,32% και ο S&P 500 κατά 0,22% στις 3.013,31 μονάδες, απέχοντας μια ανάσα από το ρεκόρ όλων των εποχών που είχε σημειώσει τον περασμένο Ιούλιο στις 3.025,86 μονάδες. «Το γεγονός πως πλησιάζουμε το επίπεδο ρεκόρ, παρά την ύπαρξη όλων αυτών των ζητημάτων (σ.σ.: εμπορικός πόλεμος και γεωπολιτική αβεβαιότητα), δείχνει την ανθεκτικότητα της αμερικανικής οικονομίας και, ακόμη πιο σημαντικό, των αμερικανικών εταιρειών», δήλωσε στο Reuters ο Μάικ Λοέβενγκαρτ, αντιπρόεδρος της E*TRADE Financial Corp.

Ο Nasdaq υποχωρούσε κατά 0,08%, καθώς ακόμη περισσότερες αμερικανικές πολιτείες ανακοίνωσαν ότι παίρνουν μέρος στην έρευνα κατά της Facebook με την κατηγορία ότι έθεσε σε κίνδυνο τα δεδομένα των καταναλωτών και ότι εμφάνισε «φουσκωμένες» πωλήσεις διαφημίσεων. Οι χθεσινές δηλώσεις του αντιπροέδρου της Κίνας πως έχει σημειωθεί πρόοδος στις εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ βελτίωσαν επίσης το επενδυτικό κλίμα και ενίσχυσαν τις τιμές του πετρελαίου, με το Brent να ενισχύεται κατά 0,98%, στα 59,54 δολάρια το βαρέλι.