ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέες διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – Ε.Ε. για δασμούς

Νέες διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – Ε.Ε. για δασμούς

Σε νέο γύρο διαπραγματεύσεων θα μπορούσε να προχωρήσει η Ουάσιγκτον με τις Βρυξέλλες αντί να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων και εξαρτημάτων, δήλωσε ο Ουίλμπουρ Ρος, υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times.

Σύμφωνα με τον Ρος, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε είτε «να μην κάνει τίποτα», είτε να επιβάλει δασμούς σε ορισμένες ή σε όλες τις χώρες, είτε, τέλος, να υπάρξει κάποιου άλλου είδους διακανονισμός. Η προθεσμία που έθεσε ο Τραμπ για τη λήψη της απόφασης εκπνέει στα μέσα Νοεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον Ρος, και μόνον η απειλή των δασμών έχει ήδη επιφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή την ενίσχυση των επενδύσεων στον κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών στις ΗΠΑ.

Η σχέση μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. έχει εκτραχυνθεί τον τελευταίο μήνα εξαιτίας των νέων δασμών στις εισαγωγές προϊόντων αξίας 7,5 δισ. δολαρίων. Οι δασμοί, που χαρακτηρίστηκαν από τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ «υπερβολικά επιθετικοί», επιβλήθηκαν με την υποστήριξη του ΠΟΕ λόγω των επιχορηγήσεων στην ευρωπαϊκή κατασκευάστρια αεροσκαφών Airbus.

Η υποστήριξη του ΠΟΕ «είναι για ένα γεγονός, το οποίο ορισμένοι, όπως για παράδειγμα οι Γάλλοι, επιλέγουν να αγνοούν», σχολίασε ο Ρος στους FT. Αναμένεται αντεπίθεση της Ε.Ε. με δασμούς στις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων εξαιτίας των επιχορηγήσεων στην αμερικανική Boeing. Ο Ρος δήλωσε ότι μια εναλλακτική λύση θα ήταν απλούστατα η αφαίρεση των δασμών για την Boeing από τους δασμούς για την Airbus.