ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Xρέωση 19,99 ευρώ από Google για την αποθήκευση δεδομένων

Xρέωση 19,99 ευρώ από Google για την αποθήκευση δεδομένων

Για πολλά χρόνια η Google προσείλκυε δισεκατομμύρια καταναλωτές στις ψηφιακές της υπηρεσίες προσφέροντας δωρεάν σημαντικό αποθηκευτικό χώρο στο Διαδίκτυο. Πλέον αυτό αρχίζει να αλλάζει, καθώς η εταιρεία τους τελευταίους μήνες περιορίζει σημαντικά ανάλογες προσφορές της και μάλιστα τη στιγμή που οι χρήστες αποθηκεύουν όλο και μεγαλύτερο όγκο δεδομένων. Η εταιρεία παρακινεί τους χρήστες που εξαντλούν τον δωρεάν αποθηκευτικό χώρο των 15 GB να πληρώσουν συνδρομή στην υπηρεσία Google One. Οι καταναλωτές που εξαντλούν τον δωρεάν αποθηκευτικό χώρο δεν έχουν πολλές επιλογές παρά να πληρώσουν τη μηνιαία ή ετήσια συνδρομή. Αν δεν το κάνουν ρισκάρουν να μην μπορούν να δέχονται νέα ηλεκτρονική αλληλογραφία και να χάσουν την πρόσβαση σε φωτογραφίες και έγγραφά τους.

Το κόστος της μηνιαίας ή ετήσιας συνδρομής δεν είναι υπερβολικό για τους περισσότερους καταναλωτές, αλλά για την Google τα επιπλέον ετήσια έσοδα υπολογίζονται σε αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια. Τα πακέτα που προσφέρει η εταιρεία ξεκινούν από 1,99 ευρώ τον μήνα ή 19,99 ευρώ τον χρόνο για αποθηκευτικό χώρο 100 GB στο Διαδίκτυο και φτάνουν τα 299,99 ευρώ τον μήνα για αποθηκευτικό χώρο 30 TB. Σύμφωνα με το Bloomberg, αν πληρώσει το 10% των χρηστών του Gmail τη μηνιαία συνδρομή του 1,99 δολαρίου, τα έσοδα της Google θα είναι 2,4 δισ. δολάρια. Ο όγκος δεδομένων ίσως να μη φαίνεται σημαντικός, ιδιαίτερα για τις χαμηλότερες συνδρομές, καθώς όλο και περισσότεροι καταναλωτές αποθηκεύουν ταινίες ή βίντεο. Ωστόσο η υπηρεσία προσφέρει πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα από παντού, αρκεί να υπάρχει σύνδεση με το Ιντερνετ.

Ο σημαντικότερος παράγοντας που οδηγεί τους καταναλωτές να πληρώνουν συνδρομή είναι, σύμφωνα με το Bloomberg, η υπηρεσία ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της Google, το πασίγνωστο Gmail. H Google είχε πραγματικά αλλάξει τα δεδομένα το 2004 όταν άρχισε να προσφέρει το Gmail με πολύ περισσότερο δωρεάν αποθηκευτικό χώρο απ’ ό,τι οι ανταγωνίστριες εταιρείες της εποχής. Μάλιστα, αύξανε τον δωρεάν αποθηκευτικό χώρο που προσέφερε κάθε λίγα χρόνια, μέχρι το 2013, οπότε και σταμάτησε. Στο μεταξύ συσσωρεύονταν τα email στο inbox των χρηστών και πλέον όλο και πιο συχνά βλέπει κανείς το μήνυμα ότι εξαντλείται ο δωρεάν αποθηκευτικός του χώρος. Αν το αγνοήσει, πολύ σύντομα θα βρεθεί προ δυσάρεστης έκπληξης. «Απλώς χρησιμοποιούσα τον λογαριασμό μου και μια μέρα πρόσεξα πως δεν είχα λάβει κανένα νέο email από την προηγούμενη ημέρα», λέει στο Bloomberg ο Ροντ Ανταμς, αναλυτής πυρηνικής ενέργειας και συνταξιούχος αξιωματικός του ναυτικού. Χρησιμοποιούσε το Gmail από το 2006 και τελικά εξάντλησε τον δωρεάν αποθηκευτικό χώρο των 15 GB, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να δέχεται νέα ηλεκτρονική αλληλογραφία. Η επιλογή να εγκαταλείψει το Gmail για μια ανταγωνιστική υπηρεσία δεν ήταν τόσο εύκολη για τον Ανταμς, διότι πολλοί από τους φίλους του και τους συνεργάτες του επικοινωνούσαν μαζί του μέσω της υπηρεσίας αλληλογραφίας της Google.

«Απλώς είπα, εντάξει, ήταν δωρεάν για πολύ καιρό, τώρα θα πληρώσω», λέει ο Ανταμς. Αλλοι χρήστες της υπηρεσίας δεν το πήραν τόσο χαλαρά και άρχισαν να διαμαρτύρονται στο Διαδίκτυο μέσω του Twitter.

Πέρα από το Gmail, η Google άρχισε να περιορίζει σημαντικά την προσφορά δωρεάν αποθηκευτικού χώρου που έδινε μαζί με την αγορά Chromebook φορητού υπολογιστή ή κινητού τηλεφώνου Pixel της Google.