Δημοσιονομική χαλάρωση ζήτησε ο Ντράγκι στο «αντίο» του

Δημοσιονομική χαλάρωση ζήτησε ο Ντράγκι στο «αντίο» του

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα και με μια διχασμένη ΕΚΤ κυρίως εξαιτίας των αποφάσεών του, ο Μάριο Ντράγκι υπεραμύνθηκε των επιλογών του στην τελευταία συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες υπό την ιδιότητα του προέδρου της τράπεζας. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ που θα μείνει περισσότερο στη μνήμη των Ευρωπαίων με την ιστορική πλέον φράση του «θα κάνω ό,τι κι αν χρειαστεί», ο πρόεδρος που πιστώθηκε τη διάσωση του ευρώ και επανέφερε την ηρεμία στις αγορές ομολόγων, ετοιμάζεται να παραδώσει και επισήμως το τιμόνι της τράπεζας στην Κριστίν Λαγκάρντ στο τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Υπεραμυνόμενος των επιλογών του δήλωσε υπερήφανος που έμεινε πιστός στην αποστολή του. Ανακοίνωσε ότι η τράπεζα διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια στο -0,5% και επανέλαβε ότι θα παραμείνουν στα υφιστάμενα επίπεδα μέχρις ότου ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης προσεγγίσει τον στόχο του 2%. Δεδομένων των επικρίσεων που έχει δεχθεί η πολιτική των αρνητικών επιτοκίων, ο κ. Ντράγκι υπογράμμισε πως τα αρνητικά επιτόκια στήριξαν την ευρύτερη οικονομία «και αυτό αντισταθμίζει τις αρνητικές επιπτώσεις για τον τραπεζικό τομέα». Αναφέρθηκε μάλιστα στην απόπειρα της ΕΚΤ να αλλάξει κατεύθυνση στη νομισματική της πολιτική το 2017 και στην επιστροφή της στην άκρως αναπτυξιακή πολιτική εξαιτίας της αυξημένης αβεβαιότητας. Οπως υπογράμμισε, «είχε εγκαινιαστεί η διαδικασία αλλά άλλαξαν οι συνθήκες».

Τόνισε, άλλωστε, ότι στόχος της τράπεζας ήταν πάντα ο πληθωρισμός και αυτός ήταν ο λόγος που επανήλθε στην παλαιότερη πορεία της. Πρόκειται για τον στόχο που δεν έχει επιτευχθεί στη διάρκεια της θητείας Ντράγκι, καθώς παρά τις αλλεπάλληλες μειώσεις των επιτοκίων και τις αγορές ομολόγων ο δείκτης παραμένει στα χαμηλά τριετίας και συγκεκριμένα στο 0,8%. Εξάλλου, ο Μάριο Ντράγκι παραδίδει στην Κριστίν Λαγκάρντ σε μια στιγμή που, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος, είναι «ασθενέστερη η δυναμική ανάπτυξης» της οικονομίας και οι αυξήσεις των μισθών δεν μεταφράζονται σε πληθωρισμό, ενώ η αγορά εργασίας έχει κάπως αποδυναμωθεί. Και βέβαια η ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας, η Γερμανία, επιβραδύνεται και στις αρχές της εβδομάδας η Bundesbank προειδοποίησε ότι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία ενδέχεται να διολισθήσει σε ύφεση. Γενικότερα, τα τελευταία στοιχεία συνάδουν με την εκτίμηση της ΕΚΤ πως η αβεβαιότητα που προκαλεί ο σινοαμερικανικός εμπορικός πόλεμος λειτουργεί εις βάρος των επενδύσεων.

Ετσι, για μία ακόμη φορά ο Μάριο Ντράγκι επανέλαβε τη συνήθη πλέον έκκλησή του προς όσες κυβερνήσεις της Ευρωζώνης έχουν πλεονάσματα να αυξήσουν τις δαπάνες για να τονώσουν την οικονομία. Δεν παρέλειψε, πάντως, να θυμίσει σε όσες χώρες έχουν υψηλό δημόσιο χρέος ότι πρέπει να τηρούν συνετή δημοσιονομική πολιτική.

Οπως επισημαίνουν σχολιαστές, η απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια ήταν αναμενόμενη. Και αυτό γιατί έχουν ακολουθήσει εντονότατες διαμάχες στο εσωτερικό της μετά την απόφαση που ανακοίνωσε ο Μάριο Ντράγκι τον Σεπτέμβριο να μειώσει τα επιτόκια βαθύτερα σε αρνητικό έδαφος από το επίπεδο του -0,4% και να επανεκκινήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων αρχής γενομένης από τον επόμενο μήνα. Ερωτώμενος, πάντως, κατά πόσον έχει μετανιώσει για κάτι στη θητεία του, ο απερχόμενος πρόεδρος απέφυγε να απαντήσει και αρκέστηκε να πει με φιλοπαίγμονα διάθεση: «Δεν μπορείς να αλλάξεις το παρελθόν, εκτός κι αν είσαι ιστορικός».

H επιτυχία της Ελλάδας

Στην τελευταία του συνέντευξη Τύπου υπό την ιδιότητα του προέδρου της ΕΚΤ, ο Μάριο Ντράγκι μίλησε με επαινετικά λόγια για όσα κατόρθωσε έως τώρα η Ελλάδα και εξέφρασε αισιοδοξία για το μέλλον της χώρας μας. Χαρακτήρισε αδιαμφισβήτητα μεγάλη επιτυχία το γεγονός ότι η Ελλάδα κατόρθωσε να δανειστεί με αρνητικά επιτόκια, δεδομένου ότι πριν από λίγα χρόνια βρισκόταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Ερωτώμενος σχετικά από δημοσιογράφο των New York Times, απέδωσε την επιτυχή πορεία της χώρας στις προσπάθειες των ελληνικών κυβερνήσεων, αλλά πρωτίστως στις «τρομερές θυσίες» των Ελλήνων. Παράλληλα εκφράστηκε με κάποια αισιοδοξία για το μέλλον της χώρας μας. Προειδοποίησε, βέβαια, πως η αισιοδοξία από την επιτυχία του εγχειρήματος θα εγκυμονούσε κινδύνους αν οδηγούσε την Ελλάδα σε χαλάρωση των μεταρρυθμιστικών πολιτικών. Προσέθεσε, ωστόσο, ότι μέχρι στιγμής οι εξελίξεις στην Ελλάδα δεν δείχνουν να υπάρχει τέτοιος κίνδυνος. Υπογράμμισε μάλιστα πως «είναι καλή εποχή για την Ελλάδα». Υπενθυμίζεται ότι ο Μάριο Ντράγκι έχει επανειλημμένως τονίσει πως η Ελλάδα και οι Ελληνες κατέβαλαν βαρύτατο τίμημα για την κρίση της Ευρωζώνης. Προσφάτως απεκάλυψε, άλλωστε, πως στη διάρκεια της κρίσης τού ζητήθηκε να διακόψει τη ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες και αρνήθηκε απαντώντας: «Αν θέλετε να βγάλετε την Ελλάδα από το ευρώ, κάντε το, αλλά όχι μέσω της ΕΚΤ». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή