Mεγάλη παραγγελία 300 αεροσκαφών σε Airbus από IndiGo

Mεγάλη παραγγελία 300 αεροσκαφών σε Airbus από IndiGo

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία από τις μεγαλύτερες παραγγελίες στην ιστορία της Airbus έγινε γνωστή χθες. Ο ινδικός αερομεταφορέας χαμηλών ναύλων IndiGo παρήγγειλε 300 αεροσκάφη βραχείας ατράκτου, τα οποία σε αξία ξεπερνούν τα 33 δισ. δολάρια και ανήκουν στην σειρά A320neo της Airbus. Σε αυτήν συγκαταλέγεται και το μοντέλο μεγάλων αποστάσεων A321XLR.

Συνολικά μαζί με τις παλαιότερες παραγγελίες της, η IndiGo θα έχει παραγγείλει 730 αεροσκάφη της σειράς A320neo από την ευρωπαϊκή αεροναυπηγική. Και φυσικά η συμφωνία αυτή αποτυπώνει και την τελευταία νίκη της Airbus επί της βασικής της ανταγωνίστριας Boeing, η οποία χειμάζεται από τη σοβαρότατη κρίση του 737 ΜΑΧ εξαιτίας δύο πολύνεκρων δυστυχημάτων.

Χθες ο διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής αεροναυπηγικής Ντένις Μιούλενμπουργκ είχε κατάθεση στο Κογκρέσο για το θέμα αυτό – ο ίδιος δέχεται ισχυρές πιέσεις από το Δ.Σ. της Boeing, τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές και τις αεροπορικές σε όλο τον κόσμο, που έχουν καθηλώσει τα εν λόγω αεροσκάφη.

Σημειωτέον πως η οικογένεια των αεροσκαφών A320neo της Airbus ανταγωνίζεται ευθέως το 737 ΜΑΧ. Πάντως, ο ευρωπαϊκός όμιλος έχει σημαντική παρουσία στην ινδική αγορά.

Η ανακοίνωση της παραγγελίας-μαμούθ έρχεται λίγες ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων της IndiGο, στο πλαίσιο των οποίων εμφάνισε ζημίες. Αυτές, εν πολλοίς, αποδίδονται σε θέματα που σχετίζονται με κινητήρες για τζετ της σειράς A320neo, που ήδη ανήκαν στο στόλο της εταιρείας, και προέρχονταν από πρώην προμηθευτή. Τον Ιούνιο ο ινδικός αερομεταφορέας έπαυσε την συνεργασία με την Pratt & Whitney, την αρχική κατασκευάστρια και προμηθεύτρια κινητήρων, και στράφηκε στην γαλλοαμερικανική κοινοπραξία CFM. Tα 300 αεροσκάφη που παράγγειλε τώρα η IndiGo θα παραδοθούν έως το 2025, ανανεώνοντας όσα αυτήν τη στιγμή πετούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή