Πτωτικά κινήθηκαν οι διεθνείς αγορές

Πτωτικά κινήθηκαν οι διεθνείς αγορές

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aπώλειες σημείωσαν χθες οι δείκτες στα διεθνή χρηματιστήρια, εξαιτίας δηλώσεων Κινέζων αξιωματούχων ότι δεν τρέφουν προσδοκίες για μακρόπνοη εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ. Δυσμενή αντίκτυπο είχαν και στοιχεία για τη μεταποίηση σε περιφερειακό επίπεδο στις ΗΠΑ, αλλά και εκείνα της απασχόλησης, με τις αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας να αυξάνονται περισσότερο από το αναμενόμενο. Πριν από το κλείσιμο στην αμερικανική αγορά χθες, οι Dow Jones και S&P 500 υποχωρούσαν 0,87% και 0,65% αντιστοίχως.

Οι τιμές των μετοχών των Apple και Facebook, δύο εκ των τεσσάρων μεγαλύτερων ομίλων στις ΗΠΑ, είχαν άνοδο μετά την ανακοίνωση των εσόδων τους και έτσι απέτρεψαν μία σοβαρότερη πτώση στους γενικούς δείκτες. Τα κέρδη γ΄ τριμήνου της Facebook αυξήθηκαν 19% στα 6,09 δισ. δολάρια και στα 2,12 δολάρια ανά μετοχή έναντι προβλέψεων για 1,91 δολάρια. Η μηνιαία βάση χρηστών της διεθνώς αυξήθηκε κατά 35 εκατομμύρια. Η Apple είχε έσοδα 64,04 δισ. δολαρίων έναντι προβλέψεων για 62,99 δισ. δολάρια. Το ευρώ προς το δολάριο είχε κάμψη 0,1% στο 1,1144 δολ. To Βrent στο Λονδίνο απώλεσε 0,7% στα 60,21 δολάρια το βαρέλι, λόγω διαρροής σε αμερικανικό αγωγό. Το αργό Ν. Υόρκης εξασθένησε 1,7% στα 54,12 δολάρια το βαρέλι.

Τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα συνέχισαν το ράλι της Τετάρτης, μετά την τρίτη κατά σειρά μείωση των επιτοκίων από τη Fed, η οποία άφησε να εννοηθεί ότι δεν σκέφτεται να τα αυξήσει ξανά, έως ότου αναθερμανθεί ο πληθωρισμός. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 1,69%, διότι οι επενδυτές δεν πείσθηκαν πως η χαλάρωση από τη Fed έχει ολοκληρωθεί, στοιχηματίζοντας σε ακόμα μία μείωση επιτοκίων έως τον Ιούλιο. Στην Ευρώπη το κλίμα επηρεάστηκε από την αβεβαιότητα για τη σινοαμερικανική συμφωνία, από τα απογοητευτικά κέρδη της πετρελαϊκής Royal Dutch Shell και τις απώλειες των εξορυκτικών ομίλων και των αυτοκινητοβιομηχανιών. «Ο αρνητικός αντίκτυπος από τον εμπορικό πόλεμο στην οικονομία των ΗΠΑ μπορεί να τις κάνει προθυμότερες να συμβιβαστούν, αλλά πόσο περισσότερα πλήγματα χρειάζονται για μια ολοκληρωμένη συμφωνία;», διερωτάται ο οικονομολόγος της ING Τίμερ Σπάρκαν. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με -0,49%. Στο Λονδίνο o FTSE έκλεισε με -1,12%, στη Φρανκφούρτη ο DAX με -0,34%, με -0,62% ο CAC 40 στο Παρίσι και με -0,29% ο ΙΒΕΧ στη Mαδρίτη. Με θετικό πρόσημο 0,21% έκλεισε ο FTSE MIB στο Μιλάνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή