Συμφωνία της Ford με United Auto Workers αποτρέπει την απεργία

Συμφωνία της Ford με United Auto Workers αποτρέπει την απεργία

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε προκαταρκτική συμφωνία με το εργατικό σωματείο United Auto Workers ήρθε χθες η διοίκηση της αυτοκινητοβιομηχανίας Ford, γεγονός που πιθανότατα θα αποτρέψει την κήρυξη απεργίας ανάλογης με εκείνη που στοίχισε δισεκατομμύρια δολάρια στην General Motors.

H συμφωνία αφορά την υπογραφή νέας σύμβασης εργασίας για τους εργάτες της Ford στις ΗΠΑ και περιλαμβάνει ακόμη δέσμευση για επένδυση ύψους 6 δισ. δολαρίων από τη Ford στα εργοστάσιά της στις ΗΠΑ για τη διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας και τη δημιουργία τουλάχιστον 8.500 επιπλέον. Η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από το συμβούλιο του σωματείου UAW στη Ford και στη συνέχεια από τα μέλη του. Το εργατικό σωματείο άρχισε να διαπραγματεύεται με τη διοίκηση της Ford στις 25 Οκτωβρίου, δηλαδή μετά τη λήξη απεργίας στην General Motors που διήρκεσε 40 ημέρες και η οποία αναμένεται να μειώσει τα κέρδη του 2019 κατά 2,9 δισ. δολάρια, σύμφωνα με εκτιμήσεις της εταιρείας.

Η συμφωνία με τη Ford ακολουθεί τη γενική κατεύθυνση που καταγράφηκε στη σύμβαση εργασίας που υπέγραψε η General Motors, η οποία προβλέπει εφάπαξ πληρωμές και ετήσιες αυξήσεις μισθών που θα οδηγήσουν σε ωρομίσθιο 32,32 δολαρίων την ώρα μέχρι το 2023. Οι εργάτες της GM έλαβαν εφάπαξ πληρωμή 11.000 δολαρίων έκαστος για την υπογραφή της συμφωνίας. Ωστόσο δεν είναι σαφές ότι θα λάβουν ανάλογο ποσό και οι εργάτες της Ford, διότι δεν έχασαν ημερομίσθια εξαιτίας απεργίας. «Ηταν μια συμφωνία με υψηλό κόστος για την GM και θα αποδειχθεί ακόμη πιο ακριβή για τη Ford, αν και θα εξαρτηθεί από τα αντισταθμίσματα που κατάφερε να αποσπάσει η Ford ώστε να προσαρμόζεται η συμφωνία στις ανάγκες της», εξηγεί στο Bloomberg η κ. Κριστίν Τζίζεκ, αντιπρόεδρος εργασιακών και οικονομικών θεμάτων στο Center for Automotive Research.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή