Σε χαμηλό τριετίας, στο 8,6%, ο πληθωρισμός στην Τουρκία

Σε χαμηλό τριετίας, στο 8,6%, ο πληθωρισμός στην Τουρκία

1' 3" χρόνος ανάγνωσης

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων σχεδόν τριών ετών υποχώρησε τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός της Τουρκίας, καθώς η τουρκική λίρα σταθεροποιείται και η ανάπτυξη επιβραδύνεται στη γειτονική χώρα. Σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 8,6% σημειώνοντας τη μικρότερη άνοδο από τον Δεκέμβριο του 2016.

Οικονομικοί αναλυτές υποβαθμίζουν, πάντως, τη σημασία της μεγάλης επιβράδυνσης του δείκτη. Υπογραμμίζουν ότι η συγκριτικά μικρή αύξηση των τιμών οφείλεται στη σύγκριση με τους διψήφιους πληθωρισμούς των προηγούμενων ετών, όταν οι τιμές στην Τουρκία αυξάνονταν με ρυθμό άνω του 25% σε διάστημα 12 μηνών. Εξάλλου, ο δείκτης αναμένεται να επιταχυνθεί και πάλι στα τέλη του 2019 και σύμφωνα με την Τράπεζα της Τουρκίας θα φτάσει στο 12%, υπερβαίνοντας και πάλι κατά πολύ τον στόχο του 5%.

Πολιτικοί αναλυτές εκφράζουν ανησυχία πως η προσωρινή έστω υποχώρηση του δείκτη θα έχει ως αποτέλεσμα να ενταθούν οι πιέσεις στην κεντρική τράπεζα για να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια, τα οποία έχει ήδη μειώσει τους τελευταίους μήνες. Πέρυσι, η κεντρική τράπεζα τα είχε αυξήσει στο 24% σε μια προσπάθεια να ανακόψει την πτώση της τουρκικής λίρας. Κατόρθωσε, έτσι, να αναχαιτίσει τον πληθωρισμό που είχε εκτιναχθεί στο 25%. Ακολούθησαν, όμως, οι συνήθεις πιέσεις από πλευράς του Τούρκου προέδρου που ζητεί επίμονα να παραμένει χαμηλό το κόστος του χρήματος.