Ολική αναδιάταξη της αγοράς εργασίας μέσα στην επόμενη πενταετία

Ολική αναδιάταξη της αγοράς εργασίας μέσα στην επόμενη πενταετία

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η έλευση της τεχνολογίας θα αλλάξει έναν στους δύο εργασιακούς ρόλους στον τομέα της παραγωγής μέσα στα επόμενα 3 με 5 χρόνια. Την ίδια στιγμή, οι ρόλοι που απαιτούν προηγμένες ψηφιακές δεξιότητες, όπως η αυτοματοποίηση, η διαχείριση του εξοπλισμού παραγωγής αλλά και η ρομποτική, αυξάνονται ετησίως από το 2015 κατά 45%. Αυτό αναφέρει έρευνα της ManpowerGroup, η οποία καταδεικνύει ότι η βιομηχανία της παραγωγής χρειάζεται κατάλληλο εργατικό δυναμικό για να επιβιώσει στο νέο, απαιτητικό τοπίο που διαμορφώνεται. Η ManpowerGroup και η MxD (πρώην Ινστιτούτο Ψηφιακής Βιομηχανίας και Σχεδιασμού Καινοτομίας) απευθύνθηκαν σε περισσότερους από 30 ακαδημαϊκούς, κυβερνητικούς και βιομηχανικούς εταίρους, όπως η Siemens, η Microsoft, η Caterpillar και η General Electric, με στόχο να διαμορφώσουν από κοινού μια αναγνωρισμένη από τη βιομηχανία ταξινόμηση που καθορίζει τους ψηφιακούς ρόλους του μέλλοντος. Ετσι, λόγω του ψηφιακού μετασχηματισμού, σχεδόν το 1/2, ήτοι το 49% του συνόλου των ρόλων στον τομέα της παραγωγής, θα χρειαστεί να αλλάξει μέσα στα επόμενα 3 έως 5 χρόνια.

Μέσα από την ανάλυσή της, η ManpowerGroup προσδιόρισε 165 νέους ρόλους σε επτά επιμέρους τομείς τεχνικής εξειδίκευσης. Οι συγκεκριμένοι εργασιακοί ρόλοι θα αποτελέσουν τη «γέφυρα» μεταξύ του σημερινού και του μελλοντικού ανθρώπινου δυναμικού. Με τον όρο «ρόλος» αποτυπώνεται ένα σύμπλεγμα συναφών καθηκόντων, δεξιοτήτων ή γνώσεων που αφορούν τις ανάγκες μιας συγκεκριμένης θέσης εργασίας. Οι οργανισμοί, δηλαδή, μπορούν να δημιουργήσουν ρόλους στην εκάστοτε θέση εργασίας, ανάλογα με τις απαιτήσεις που υπάρχουν κάθε φορά. Επιπλέον, η τεχνολογία αναμένεται να αλλάξει και τις απαιτήσεις της αγοράς όσον αφορά τις δεξιότητες που πρέπει να έχουν οι εργαζόμενοι.

Σύμφωνα με την έρευνα, πέντε είναι οι δεξιότητες – πιστοποιήσεις που αναμένεται να έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση στον κλάδο της παραγωγής τα επόμενα τρία χρόνια: πιστοποίηση μεθοδολογίας SixSigma που συνδυάζει συστήματα για τη βελτίωση των μετρήσεων στη βιομηχανία, ψηφιακά καθοδηγούμενες εργαλειομηχανές (μηχανές ελέγχου CNC), γεωμετρική διαστασιολόγηση και ανοχές διαστάσεων, αυτοματισμοί κεντρικού πύργου ελέγχου (τερματικός σταθμός ελέγχου ραντάρ αεροδρομίου) και συστήματα PLC (προγραμματιζόμενοι λογικοί ελεγκτές). Σύμφωνα με την έρευνα, οι επενδύσεις σε ταλέντα και η αναβάθμιση των δεξιοτήτων των υπαρχόντων εργαζομένων είναι κρίσιμης σημασίας, καθώς οι οργανισμοί θα μπορέσουν να εξισορροπήσουν τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ανάγκες τους. Ολη αυτή η ανάγκη για εύρεση των κατάλληλων ταλέντων μεταφράζεται και σε μισθολογική αύξηση, η οποία σε παγκόσμιο επίπεδο έχει αγγίξει το 5,2% στον κλάδο της παραγωγής τα τελευταία τρία χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή