Στο υψηλό τετραετίας οι ευρωπαϊκές αγορές

Στο υψηλό τετραετίας οι ευρωπαϊκές αγορές

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών έκλεισαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, κυρίως χάρη στην ενίσχυση των μετοχών εταιρειών που επικεντρώνονται στην κατανάλωση, ενίσχυση που αντιστάθμισε την υποχώρηση των μετοχών των αυτοκινητοβιομηχανιών και των εξορυκτικών εταιρειών.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε με άνοδο 0,2% και απέχει πλέον 2% από το ρεκόρ όλων των εποχών που είχε καταγράψει τον Απρίλιο του 2015. Οι ευρωπαϊκές μετοχές κατέγραψαν ισχυρή άνοδο αυτή την εβδομάδα χάρη στην αυξανόμενη αισιοδοξία ότι θα υπογραφεί η πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας. Ωστόσο, ελάχιστα λεπτά μετά το κλείσιμο των ευρωπαϊκών αγορών, το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι η υπογραφή της συμφωνίας ενδέχεται να καθυστερήσει μέχρι τον Δεκέμβριο. «Ολα τα καλά νέα σε σχέση με το εμπόριο έχουν ήδη αποτιμηθεί, οπότε αν αποδειχθεί ότι είναι λανθασμένες οι φήμες, τότε είναι πολύ μεγαλύτερος ο κίνδυνος για μεγάλη υποχώρηση», σχολίασε στο Reuters η Σιμόνα Γκαμπαρίνι, αναλύτρια αγορών στην Capital Economics στο Λονδίνο. Από τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μόνο αυτό της Μαδρίτης έκλεισε με πτώση, και αυτή μικρή, 0,1%.

Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 κατέγραψε κέρδη 0,12%, ενώ καλύτερη ήταν η εικόνα σε Φρανκφούρτη και Παρίσι. Ο δείκτης DAX έκλεισε ενισχυμένος κατά 0,24% και ο CAC 40 έκλεισε με άνοδο 0,34%. Σχεδόν αμετάβλητος έκλεισε στο Μιλάνο ο FTSE MIB, με άνοδο 0,04%.

Ο τραπεζικός δείκτης του Stoxx Europe έκλεισε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο, έχοντας ενισχυθεί μόλις κατά 6% από την αρχή του έτους, ενώ τη χειρότερη επίδοση έχει πλέον ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών με άνοδο μόλις 5%.

Ξεχώρισε η υποχώρηση της μετοχής της Adidas κατά 5% μετά τη χειρότερη του αναμενομένου απόδοση στο τρίτο τρίμηνο, κυρίως εξαιτίας της υποχώρησης των πωλήσεων των παπουτσιών Yeezy που σχεδιάζει ο Kayne West.

Στη Wall Street, Dow Jones και S&P 500 ήταν σχεδόν αμετάβλητοι λίγο πριν από το κλείσιμο, ενώ ο δείκτης εταιρειών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq υποχωρούσε κατά 0,32%. Την Τρίτη ο Dow είχε κλείσει με άνοδο 0,1% καταγράφοντας νέο επίπεδο-ρεκόρ, όπως είχε κάνει και τη Δευτέρα.

Από την αρχή του έτους ο Dow έχει ενισχυθεί κατά 18%, ενώ τον Οκτώβριο είχε καταγράψει άνοδο 3,3%. Ο S&P από την αρχή του έτους εμφανίζει κέρδη 22%, ενώ τον Οκτώβριο η επίδοσή του ήταν 4%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή