ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση των δαπανών στην Ε.Ε. ζητεί ο Μακρόν

ayxisi-ton-dapanon-stin-e-e-zitei-o-makron-2346673

Εκκληση για γενναιότερες δαπάνες απηύθυνε στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, εκμεταλλευόμενος την ευκαιρία της συνέντευξής του στο οικονομικό περιοδικό The Economist. Συγκεκριμένα, τους ζήτησε να παύσουν να επικεντρώνονται στους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας για την περιστολή στα ελλείμματα του προϋπολογισμού και στο δημόσιο χρέος και αντ’ αυτού να επενδύσουν περισσότερα, ώστε να κατορθώσουν να ανταγωνιστούν τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.

Στην απαρχή της προεδρία του ο κ. Μακρόν είχε θέσει ως προτεραιότητα να περικόψει το έλλειμμα της Γαλλίας σε επίπεδα χαμηλότερα από το επίσημο όριο του 3% του ΑΕΠ, προξενώντας πλήγμα στη δημοτικότητά του, εφόσον η προσπάθεια αυτή θα προϋπέθετε δραστικές περικοπές. Σήμερα αναγνωρίζει πως, πλέον, έφθασε ο καιρός η Ευρώπη να βάλει βαθιά το χέρι της στην τσέπη και να προετοιμάσει τον εαυτό της για το μέλλον.

«Χρειαζόμαστε δημοσιονομική πολιτική δαπανών και η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι η μοναδική στον κόσμο που δεν το κάνει. Γι’ αυτό και πιστεύω πως και η δημόσια συζήτηση για το 3% του ελλείμματος των εθνικών προϋπολογισμών και το 1% του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού ανήκει στον προηγούμενο αιώνα», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος στον Economist. Είναι αληθές ότι οι Γάλλοι πολιτικοί ολοένα και περισσότερο αποκαρδιώνονται με τους δισταγμούς των Γερμανών ομολόγων τους για το εάν θα καταρτίσουν ένα πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας, η οποία τείνει προς ύφεση. Η οικονομία της Γαλλίας, τέλος, η οποία δεν έχει την ευρεία έκθεση στις εξαγωγές της Γερμανίας, και με τη βοήθεια στοχευμένων φοροαπαλλαγών, τα πηγαίνει πολύ καλύτερα.