Το επίπεδο ανισότητας είναι το υψηλότερο μεταξύ των 36 κρατών του ΟΟΣΑ

Το επίπεδο ανισότητας είναι το υψηλότερο μεταξύ των 36 κρατών του ΟΟΣΑ

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση της Χιλής υπολογίζει το κόστος της αναταραχής σε 2-3 δισ. δολάρια (1,81-2,72 δισ. ευρώ). Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η Χιλή έχει τα τελευταία χρόνια από τους υψηλότερους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης στη Λατινική Αμερική.

Το 2011 το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 6,11% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, αλλά ακολούθησε μακρά επιβράδυνση (εν μέρει εξαιτίας της υποχώρησης της τιμής του χαλκού) τα επόμενα χρόνια, με την οικονομία να αναπτύσσεται μόλις κατά 1,3% το 2017 και να ανακάμπτει στο 4% το 2018, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η επιβράδυνση της οικονομίας αποτυπώνεται και στην ετήσια μεταβολή τού κατά κεφαλήν ΑΕΠ, που από το 5% το 2011 υποχώρησε στο -0,1% το 2017 και στο 2,6% το 2018.

Για το 2019 η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της Χιλής από το 4% στο 3,5% (ενδεχομένως και ακόμη χαμηλότερα εξαιτίας της επίπτωσης που έχει στην οικονομία η αναταραχή), στο 3,1% το 2020 και στο 3% το 2021.

Οι κυβερνήσεις της Χιλής κατάφεραν, βέβαια, να μειώσουν το ποσοστό του πληθυσμού που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας από το 36% το 2000 στο 8,6% το 2017 (στοιχεία Παγκόσμια Τράπεζας), ωστόσο, πολλοί κάτοικοι της χώρας έχουν υψηλό ατομικό χρέος.

Το επίπεδο της οικονομικής ανισότητας που υπάρχει στη Χιλή είναι το υψηλότερο μεταξύ των 36 κρατών που είναι μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, ο οποίος περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο πλούσιες χώρες. Το χρέος των νοικοκυριών της Χιλής αυξάνεται, ενώ αντίθετα μειώνεται το ποσοστό αποταμίευσης.

Παράλληλα, το επίπεδο της ανεργίας στη Χιλή είναι από τα υψηλότερα μεταξύ των μελών του ΟΟΣΑ και το ύψος των συντάξεων από τα χαμηλότερα.

Η Παγκόσμια Τράπεζα θεωρεί ότι «η βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας και παιδείας και η μείωση των εμποδίων για την πρόσβαση σε καλά στοχευμένη κοινωνική πολιτική είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση της φτώχειας και την επέκταση της μεσαίας τάξης».

Εν τω μεταξύ, τα πολιτικά κόμματα της Χιλής δεν έχουν κάνει και σπουδαία πράγματα ώστε να αφουγκραστούν τα προβλήματα των πολιτών και να αντιμετωπίσουν τη διογκούμενη δυσαρέσκεια και απογοήτευση.

Σύμφωνα με τον αποκαλούμενο δείκτη καλύτερης ζωής του ΟΟΣΑ, ο βαθμός συμμετοχής των κατοίκων της Χιλής στα κοινά είναι ο χαμηλότερος μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ. Η απήχηση των μεγαλύτερων κομμάτων της Χιλής υποχωρεί σταθερά τα τελευταία χρόνια. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή