Ρολόι Patek Philippe έπιασε 31 εκατ. δολ. σε δημοπρασία

Ρολόι Patek Philippe έπιασε 31 εκατ. δολ. σε δημοπρασία

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα σε μόλις πέντε λεπτά εκπλειστηριάστηκε ρολόι της Patek Philippe σε δημοπρασία στη Γενεύη έναντι της τιμής ρεκόρ των 31 εκατ. δολαρίων. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσό που έχει δοθεί ποτέ στην ιστορία των δημοπρασιών για ρολόι χειρός.

Το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί σε πλειστηριασμό του ρολογιού Daytona Rolex, που έπιασε τιμή 17,8 εκατ. δολαρίων το 2017. Μάλιστα, το ρολόι αυτό είχε φορεθεί από τον Αμερικανό σταρ του σινεμά Πολ Νιούμαν. Το ρολόι χειρός της Patek Philippe δεν  έχει φορεθεί από κάποιον επώνυμο. Δημιουργήθηκε αποκλειστικά για τη δημοπρασία του Σαββάτου, τα έσοδα της οποίας προορίζονται για ιατρική έρευνα σχετικά με τη μυϊκή δυστροφία Duchenne.

Το εντυπωσιακό ρολόι έχει θήκη δύο όψεων σε μαύρο και ροζ χρυσό, λουράκι από δέρμα αλιγάτορα, φέρει δύο περιστρεφόμενους διακόπτες και προσφέρει είκοσι λειτουργίες. Πρόκειται για «το πιο περίπλοκο ρολόι χειρός που έχει κατασκευαστεί ποτέ… κάνει σχεδόν τα πάντα, εκτός από το να φτιάχνει καφέ», όπως δήλωσε η Σαμπίνε Κέγκελ, επικεφαλής του τμήματος ρολογιών στον οίκο δημοπρασιών Christie’s στη Γενεύη, ο οποίος και διοργάνωσε τον πλειστηριασμό. Μολονότι το εν λόγω ρολόι πράγματι έχει εντυπωσιακές λειτουργίες, αρχικά είχε εκτιμηθεί ότι θα πωλείτο έναντι 2,5 έως 5 εκατ. δολαρίων.

Ο οίκος Christie’s δεν χρέωσε προμήθεια αγοραστή στον μυστηριώδη πλειοδότη, ο οποίος αγόρασε το ρολόι τηλεφωνικώς. Η προμήθεια αγοραστή θα μπορούσε να αγγίξει έως και 25% της τιμής πώλησης, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian. Συνολικά η δημοπρασία συγκέντρωσε 38,7 εκατ. δολάρια από την πώληση 50 ρολογιών, τα οποία κατασκευάστηκαν αποκλειστικά για το γεγονός. Στο τέλος του μήνα ο οίκος Christie’s πρόκειται να εκπλειστηριάσει ένα ακόμα ρολόι χειρός της Patek Philippe, κατασκευασμένο τη δεκαετία του 1950. Το σπάνιο ρολόι εκτιμάται πως θα μπορούσε να πωληθεί έναντι 14 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg.

Μόλις κατοχυρώθηκε η πλειοδοσία του ξεχωριστού ρολογιού της Patek Philippe, τα περίπου 300 άτομα εντός της αίθουσας ξέσπασαν σε χειροκροτήματα. «Ηταν πραγματικά πολύ συναρπαστικό και υπήρχε μια φοβερή ατμόσφαιρα στην αίθουσα, με άτομα που σηκώνονταν και χειροκροτούσαν στο τέλος κάθε πώλησης. Συγκεντρώθηκαν τόσα χρήματα, ώστε η επιστημονική έρευνα μπορεί τώρα να προχωρήσει σε κλινικές έρευνες», σχολίασε η Κέγκελ, σύμφωνα με την Guardian.

Η δημοπρασία ρολογιών χειρός διενεργείται ανά δύο έτη και εγκαινιάστηκε το 2005 από τον Λουκ Πεταβίνο, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο του Yacht Show στο Μονακό. Ο γιος του πέθανε σε ηλικία 21 ετών από μυϊκή δυστροφία Duchenne. «Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία σήμερα είναι η διαφορά που θα μπορέσουμε να κάνουμε στην έρευνα για την καταπολέμηση των μυϊκών δυστροφιών και σε εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς και οικογένειες παγκοσμίως, ώστε να μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή τους», ήταν το σχόλιο του Πεταβίνο μετά τη λήξη της δημοπρασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή