ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνηση καλής θελήσεως από ΗΠΑ για Huawei

kinisi-kalis-theliseos-apo-ipa-gia-huawei-2348535

Νέα παράταση διάρκειας 90 ημερών που επιτρέπει στις αμερικανικές εταιρείες να συναλλάσσονται με την κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Huawei, έδωσε χθες η αμερικανική κυβέρνηση. Παράλληλα, συνεχίζονται με κάποια σημάδια προόδου οι συνομιλίες ΗΠΑ – Κίνας για τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου. Η παραχώρηση νέας παράτασης προς τη Huawei μπορεί να θεωρηθεί επίσης σημάδι προόδου ή τουλάχιστον μη επιδείνωσης στις σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας.

Τον περασμένο Μάιο, η αμερικανική κυβέρνηση είχε απαγορεύσει σε αμερικανικές εταιρείες να συναλλάσσονται με τη μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Κίνας, επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφάλειας. Ωστόσο το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου επέτρεψε σε ορισμένες αμερικανικές εταιρείες να εξακολουθούν να πωλούν και να αγοράζουν προϊόντα από τη Huawei, ώστε να μην προκληθεί πρόβλημα στην αμερικανική αγορά και στους πελάτες των αμερικανικών τηλεπικοινωνιακών εταιρειών. «Το υπουργείο θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί με αυστηρότητα την εξαγωγή ευαίσθητων τεχνολογιών ώστε να εξασφαλίσει ότι αυτοί που απειλούν την εθνική μας ασφάλεια δεν εκμεταλλεύονται τις καινοτομίες μας», αναφέρεται σε ανακοίνωση Τύπου του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου. Παράλληλα, ανώτατοι Αμερικανοί και Κινέζοι διαπραγματευτές συνομίλησαν τηλεφωνικά στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου, διεξήχθησαν «εποικοδομητικές» συνομιλίες για τις βασικές ανησυχίες κάθε πλευράς όσον αφορά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για την πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας. Ο Αμερικανός εμπορικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε την τηλεφωνική συνομιλία.