Η Moody’s υποβάθμισε τις γερμανικές τράπεζες

Η Moody’s υποβάθμισε τις γερμανικές τράπεζες

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ακόμη ηχηρή προειδοποίηση για τους κινδύνους που εγκυμονεί η μειωμένη κερδοφορία των ευρωπαϊκών τραπεζών ήρθε χθες, και αυτή τη φορά προέρχεται από τη Moody’s και αφορά τον γερμανικό τραπεζικό κλάδο. Ο οίκος  πιστοληπτικής αξιολόγησης υποβάθμισε την προοπτική των γερμανικών τραπεζών σε «αρνητική» από «σταθερή», επικαλούμενος τη διαρκή μείωση της κερδοφορίας τους και της συνολικής φερεγγυότητάς τους  σε ένα περιβάλλον ιστορικά χαμηλών επιτοκίων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Moody’s, η ήδη τρωθείσα κερδοφορία των γερμανικών τραπεζών θα περιοριστεί περαιτέρω μέσα στους επόμενους 12 με 18 μήνες, καθώς μειώνονται διαρκώς τα έσοδά τους από τους τόκους. Υπογράμμισε ειδικότερα ότι όσες παραδοσιακές τράπεζες χρηματοδοτούνται από τις καταθέσεις θα αγωνίζονται να υπερκαλύψουν το κόστος λειτουργίας τους και να παρουσιάσουν κέρδη εφόσον μειώνονται διαρκώς τα επιτόκια «ακόμη κι αν είναι πολύ χαμηλές οι προβλέψεις για ζημίες από μη εξυπηρετούμενα δάνεια». Τονίζει επιπλέον ότι το πλήγμα θα είναι ισχυρότερο για τα μικρότερα ταμιευτήρια της Γερμανίας.  Επισημαίνει, πάντως, και τις θετικές παρενέργειες των χαμηλών επιτοκίων όπως το ότι οι δανειολήπτες θα αποπληρώνουν ευκολότερα τα δάνειά τους, δεδομένου ότι συνηγορούν και η  αυξημένη απασχόληση στη Γερμανία και η αύξηση της εγχώριας ζήτησης.

Είχε προηγηθεί μια ημέρα νωρίτερα η προειδοποίηση της ΕΚΤ ότι η μείωση της κερδοφορίας των ευρωπαϊκών τραπεζών αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης. Η προειδοποίηση της Moody’s συνέπεσε, όμως, και με ανησυχίες που εξέφρασε χθες η Bundesbank για τα προβλήματα των γερμανικών τραπεζών. Μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, η Κλόντια Μπους, αντιπρόεδρος της Bundesbank, τόνισε πως «έχει υποτιμηθεί ιδιαιτέρως ο πιστωτικός κίνδυνος, που αποτελεί ευάλωτο σημείο των γερμανικών τραπεζών». Επικαλέστηκε μάλιστα το ενδεχόμενο να επιδεινωθεί η κατάσταση «δεδομένου ότι έχουν προηγηθεί 10 καλά χρόνια στη γερμανική οικονομία». Οι γερμανικές τράπεζες δυσκολεύονται όντως να βελτιώσουν τον λόγο  εσόδων προς κόστος που έφτασε στο 80% το 2018. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Bundesbank δεν αναμένεται να βελτιωθεί η κατάσταση στο εγγύς μέλλον καθώς μειώνονται τα έσοδά τους.

Είναι ενδεικτικές οι περιπτώσεις των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της Γερμανίας. Ο εμβληματικός τραπεζικός κολοσσός της Deutsche Bank έχει απολέσει περιουσιακά στοιχεία αξίας 600 δισ. ευρώ και έχει χάσει το 60% της χρηματιστηριακής της αξίας από το 2007. Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη σε μέγεθος γερμανική τράπεζα, την Commerzbank, έχει αυξήσει την αξία των περιουσιακών της στοιχείων κατά περίπου 100 δισ. ευρώ, αλλά έχει χάσει περίπου το 50% της χρηματιστηριακής αξίας της. Την ανησυχία τους για τις παρενέργειες των αρνητικών επιτοκίων εξέφρασαν, άλλωστε, τον Σεπτέμβριο οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Deutsche Bank και της Commerzbank, Κρίστιαν Σιούινγκ και Μάρτιν Ζίλκε. Στην προσπάθειά της να περιορίσει το πλήγμα που προκαλούν στις τράπεζες τα αρνητικά επιτόκια, η ΕΚΤ εισήγαγε σύστημα κλιμακωτών επιτοκίων που εξαιρεί μέρος των καταθέσεων από τα αρνητικά επιτόκια.

Το τμήμα αυτό των καταθέσεων έχει καθοριστεί στο εξαπλάσιο των διαθεσίμων που είναι υποχρεωμένες να διατηρούν οι τράπεζες. Σύμφωνα, πάντως, με την Pictet Wealth management, το μέτρο δεν θα προσφέρει στο σύνολο των τραπεζών της Ευρωζώνης παρά μόνον τη δυνατότητα να εξοικονομήσουν μόλις 3,1 δισ. ευρώ ετησίως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή