ΗΠΑ – Κίνα: Συμφωνία με διατήρηση δασμών θέλει ο Τραμπ

ΗΠΑ – Κίνα: Συμφωνία με διατήρηση δασμών θέλει ο Τραμπ

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κίνα επιθυμεί να εργαστεί για την επίτευξη συμφωνίας για την πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ «επί τη βάσει του αμοιβαίου σεβασμού και της ισότητας», δήλωσε χθες ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ. Λίγες ώρες αργότερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ του απάντησε ότι «αυτή δεν γίνεται να είναι ίση συμφωνία». Πρόσθεσε ότι η συμφωνία με την Κίνα βρίσκεται «δυνητικά πολύ κοντά» στην ολοκλήρωσή της.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου έχουν ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς πλησιάζει η ημερομηνία της 15ης Δεκεμβρίου, οπότε οι ΗΠΑ θα επιβάλουν νέα αύξηση δασμών σε εισαγωγές από την Κίνα ύψους 156 δισ. δολαρίων τον χρόνο.

«Δεν ξεκινήσαμε εμείς αυτόν τον εμπορικό πόλεμο και δεν είναι κάτι που θέλουμε», είχε δηλώσει το πρωί από το Πεκίνο ο κ. Σι. Είχε προσθέσει πως, αν χρειαστεί, η Κίνα δεν θα διστάσει να προβεί σε αντίποινα, «αλλά εργαζόμαστε ενεργά προσπαθώντας να μην έχουμε εμπορικό πόλεμο».

Ο κ. Τραμπ δήλωσε χθες το απόγευμα πως η εμπορική συμφωνία δεν μπορεί να είναι ίση εξαιτίας του εμπορικού πλεονάσματος που έχει η Κίνα στο διμερές εμπόριο με τις ΗΠΑ.

Το Πεκίνο πιέζει για άμεση κατάργηση δασμών ύψους 110 δισ. δολαρίων τον χρόνο και σταδιακή μείωση δασμών ύψους 250 δισ. δολαρίων τον χρόνο. Οι ΗΠΑ θέλουν να διατηρήσουν κάποιους επιπλέον δασμούς ως μέσο πίεσης για την εφαρμογή της εμπορικής συμφωνίας. Θέλουν κυρίως να διασφαλίσουν ότι η Κίνα θα προστατεύει στην πράξη τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή