Επιστρέφουν οι αμφιβολίες για τα στατιστικά στοιχεία της Κίνας

Επιστρέφουν οι αμφιβολίες για τα στατιστικά στοιχεία της Κίνας

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την Παρασκευή, η Κίνα αναθεώρησε προς το καλύτερο τα στοιχεία του ονομαστικού ΑΕΠ για το 2018 κατά 2,1%, στα 13,08 τρισ. δολάρια. Παραμένει συνεπώς στην τροχιά ώστε να πετύχει τον στόχο για διπλασιασμό του μεγέθους της οικονομίας της μεταξύ 2010 και 2020. Ωστόσο, καθώς η κινεζική οικονομία αναπτύσσεται με τον πιο αργό ρυθμό των τελευταίων τριών δεκαετιών, η αναθεώρηση θα μπορούσε να προκαλέσει σκεπτικισμό σε σχέση με την αξιοπιστία των κινεζικών στοιχείων, ενώ ορισμένοι αναλυτές υποπτεύονται ότι οι κινεζικές αρχές ενδέχεται να χειραγωγούν τα στοιχεία ώστε να πετύχουν τους φιλόδοξους στόχους του Πεκίνου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου της κινεζικής στατιστικής υπηρεσίας, η αναθεώρηση του ΑΕΠ του 2018 δεν πρόκειται να επηρεάσει σημαντικά τον υπολογισμό του ρυθμού ανάπτυξης για το 2019. Παρ’ όλα αυτά, ορισμένοι αναλυτές λένε ότι η αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ ίσως να μετατραπεί και σε αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ. Παρόλο που η στατιστική υπηρεσία τονίζει ότι η αναθεώρηση οφείλεται στον εντοπισμό οικονομικής δραστηριότητας που δεν είχε καταγραφεί προηγουμένως, «δύσκολα μπορεί κανείς να αγνοήσει το γεγονός ότι θα τους βοηθήσει να πετύχουν τους επίσημους στόχους για την ανάπτυξη», λέει ο Τζούλιαν Εβανς-Πρίτσαρντ, επικεφαλής οικονομολόγος για την Κίνα στην Capital Economics. Σε προηγούμενες αναθεωρήσεις, σχεδόν πάντοτε η πραγματική ανάπτυξη αναθεωρούνταν προς το καλύτερο, προσθέτει. Η Κίνα θα πρέπει να καταγράψει ανάπτυξη 6,2% φέτος και του χρόνου, για να πετύχει τον στόχο για διπλασιασμό της οικονομίας. Τόσο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί, δεδομένου ότι αναπτύχθηκε με ρυθμό 6% το τρίτο τρίμηνο, ενώ πολλοί αναλυτές προβλέπουν ότι ο ρυθμός θα υποχωρήσει κάτω από το 6% το 2020. Η επιβράδυνση της ζήτησης στο εσωτερικό της Κίνας αλλά και στο εξωτερικό έχει πλήξει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, εν μέρει επειδή έχουν μειωθεί οι επενδύσεις των επιχειρήσεων και η βιομηχανική παραγωγή εξαιτίας του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ.

Αναλυτές λένε ότι αν δεν δώσει περισσότερα στοιχεία η στατιστική υπηρεσία της Κίνας, θα είναι δύσκολο να υπολογίσουν πόσο θα επηρεάσει η αναθεώρηση τον ρυθμό μεταβολής του πραγματικού και του ονομαστικού ΑΕΠ το 2018. Ωστόσο, μια χοντρική εκτίμηση του αναθεωρημένου πραγματικού ρυθμού του ΑΕΠ το 2018 ενδέχεται να είναι στο 8,9% σε σύγκριση με την αρχική εκτίμηση για 6,6%, λέει ο κ. Τσαοπίνγκ Ζου, αναλυτής παγκόσμιων αγορών στην JPMorgan Asset Management. Ο κ. Λούις Κούιγς, επικεφαλής αναλυτής ασιατικών οικονομιών στην Oxford Economics, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η κινεζική στατιστική υπηρεσία να χειραγωγεί τα στοιχεία. Πρόσθεσε, όμως, ότι μια θετική αναθεώρηση δεν είναι ούτε περίεργη ούτε παράλογη. «Επίσης, και εκτός Κίνας οι αναθεωρήσεις του μεγέθους της οικονομίας είναι σχεδόν πάντοτε προς το καλύτερο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή