Δονκιχωτικά μανιφέστα από Τζόνσον και Κόρμπιν

Δονκιχωτικά μανιφέστα από Τζόνσον και Κόρμπιν

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστερα από δεκαετίες μαχών για το ποιο κόμμα θα κατακτήσει τον μεσαίο χώρο, τα δύο κύρια πολιτικά κόμματα της Βρετανίας ακολουθούν έντονα διαφορετική πορεία. Το μανιφέστο του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για την εκλογική αναμέτρηση της 12ης Δεκεμβρίου περιλαμβάνει λίγες νέες πολιτικές προτάσεις και πολλές υποσχέσεις για γρήγορη διεκπεραίωση του Brexit. Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ηγέτης των Εργατικών και κύριος αντίπαλος του Τζόνσον, προσφέρει το αντίθετο, με μακρύ κατάλογο σχεδίων για αύξηση δαπανών. Ο καθένας τους αψηφά την πραγματικότητα με τον δικό του τρόπο.

Στο μανιφέστο που παρουσίασε ο Τζόνσον την Κυριακή, δεσμεύεται να μην αυξήσει ούτε τη φορολογία εισοδήματος, ούτε τις ασφαλιστικές εισφορές, ούτε τον ΦΠΑ, αλλά κατά τα άλλα δεν περιλαμβάνει οραματικές προτάσεις. Αντ’ αυτού, υπογραμμίζεται στο μανιφέστο η αποφασιστικότητα για αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. Κάτι που δεν πρόκειται να οδηγήσει στον τερματισμό του βασανιστηρίου που υφίσταται η Βρετανία επί τρία έτη. Θα υπάρξουν και άλλες αντιπαραθέσεις για τη μελλοντική εταιρική σχέση με τον βασικό εμπορικό εταίρο της Βρετανίας. Η διαδικασία αυτή ενδέχεται να περιορίσει το βρετανικό ΑΕΠ κατά 2,5% σε βάθος δεκαετίας, σύμφωνα με υπολογισμούς του think tank The UK in a Changing Europe.

Εξίσου δονκιχωτικά φαντάζουν και τα σχέδια του Κόρμπιν για τη φορολογία και τις κρατικές δαπάνες. Δεσμεύεται να αυξήσει μέχρι το 2024 τις δαπάνες κατά 83 δισ. λίρες σε σύγκριση με τις σημερινές προβλέψεις. Οι Συντηρητικοί προβλέπουν αύξηση των κρατικών δαπανών κατά 3 δισ. λίρες. Τα επενδυτικά σχέδια του Τζόνσον για υποδομές υποδηλώνουν νέο δανεισμό ύψους 20 δισ. λιρών τον χρόνο. Των Εργατικών υποδηλώνουν νέο δανεισμό ύψους 55 δισ. λιρών τον χρόνο. Οι Συντηρητικοί λένε ότι θα αυξήσουν τις κρατικές δαπάνες από το επίπεδο του 38% του ΑΕΠ σήμερα στο 41% και οι Εργατικοί στο 45%, υπολογίζει το ανεξάρτητο think tank Resolution Foundation.

Πράγματι, το μανιφέστο του Κόρμπιν περιλαμβάνει ορισμένες καλές ιδέες, όπως περιορισμό του χάσματος μεταξύ του ύψους της φορολογίας εισοδήματος και κεφαλαιουχικών κερδών, κατασκευή εργατικών κατοικιών και σοβαρή αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, άλλες υποσχέσεις, όπως η κατάργηση των διδάκτρων στα πανεπιστήμια, είναι υπερβολικές. Και μια νέα δέσμευση που ανέλαβε την Κυριακή ενδέχεται να οδηγήσει σε αύξηση των ετήσιων δαπανών στα 95 δισ. λίρες. Οι Εργατικοί θέλουν να πληρώσουν μέρος αυτών μέσω της επαναφοράς της εταιρικής φορολογίας στο 26%. Εξαιτίας της μείωσης του ύψους των εταιρικών φοροαπαλλαγών, οι βρετανικές επιχειρήσεις θα αντιμετώπιζαν την υψηλότερη φορολογία απ’ ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του G7.

Οι ψηφοφόροι ενδέχεται να αισθάνονται πως μια μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία των Συντηρητικών θα επέτρεπε στον Τζόνσον να διαπραγματευθεί με την Ε.Ε. μια εμπορική συμφωνία που θα περιόριζε το πλήγμα στην οικονομία. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT