Πρόταση για «κούρεμα» σε ομολογιούχους από τον όμιλο Tewoo

Πρόταση για «κούρεμα» σε ομολογιούχους από τον όμιλο Tewoo

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κίνα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη σημαντικότερη χρεοκοπία κρατικής εταιρείας των τελευταίων 20 ετών, σημάδι ότι το Πεκίνο είναι διατεθειμένο να επιτρέψει στις δυνάμεις της αγοράς να λειτουργήσουν ακόμη και στην περίπτωση κρατικών εταιρειών. Ο όμιλος Tewoo, που δραστηριοποιείται στην εμπορία πρώτων υλών και στις υποδομές, με ετήσια έσοδα ύψους 66,6 δισ. δολαρίων, έχει προτείνει στους κατόχους ομολόγων που έχει εκδώσει σε δολάριο είτε να αποδεχθούν μεγάλη μείωση του κεφαλαίου τους είτε να τα ανταλλάξουν με νέα ομόλογα που έχουν πολύ χαμηλότερη απόδοση.

Ο όμιλος Tewoo ήταν το 2018 η 132η μεγαλύτερη εταιρεία στον πλανήτη, σύμφωνα με τον σχετικό κατάλογο του περιοδικού Fortune. Το 2018 είχε ετήσια έσοδα 66,6 δισ. δολάρια, κέρδη περίπου 122 εκατ. δολάρια, περιουσιακά στοιχεία ύψους 38,3 δισ. δολαρίων και απασχολούσε περισσότερους από 17.000 υπαλλήλους το 2017. Δραστηριοποιείται πέραν της εμπορίας πρώτων υλών σε έργα υποδομών, στις μεταφορές, στην εκμετάλλευση λιμένων κ.ά. Εχει επίσης παρουσία σε αρκετές χώρες, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, Γερμανίας, Ιαπωνίας και Σιγκαπούρης.

Ο όμιλος Tewoo είναι πολύ πιθανό να μην εξυπηρετήσει ομόλογο σε δολάριο ύψους 300 εκατ. το οποίο ωριμάζει στις 16 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το Bloomberg. Εχει προτείνει στους πιστωτές του ανταλλαγή ή πώληση τριών ομολόγων σε δολάριο που ωριμάζουν την επόμενη τριετία, μεταξύ των οποίων και το ομόλογο των 300 εκατ. δολαρίων. Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, οι πιστωτές του Tewoo έχουν περιθώριο λίγο μεγαλύτερο των δύο εβδομάδων προκειμένου να αποφασίσουν αν θα δεχθούν «κούρεμα» του κεφαλαίου τους μέχρι και κατά 64%.

Δεύτερη επιλογή που τους προσφέρεται είναι να ανταλλάξουν τα παλιά ομόλογα ύψους 1,25 δισ. δολαρίων με νέα, που όμως θα έχουν μεγαλύτερη περίοδο ωρίμανσης και πολύ χαμηλότερο κουπόνι.

Οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο όμιλος Tewoo είχαν αποκαλυφθεί τον περασμένο Απρίλιο, όταν είχε ζητήσει από τους πιστωτές του επιμήκυνση των δανείων του και είχε πουλήσει χαλκό σε τιμές χαμηλότερες από αυτές της αγοράς, καθώς βρισκόταν αντιμέτωπος με οξεία έλλειψη ρευστότητας.

Εκείνο τον μήνα ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch είχε υποβαθμίσει την αξιολόγηση του ομίλου Tewoo κατά έξι βαθμίδες σε Β- ώστε να συμβαδίζει με την περιορισμένη ρευστότητα και τον υψηλότερο από το αναμενόμενο δανεισμό του. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή