Με χρεοκοπία απειλείται ο Λίβανος

Με χρεοκοπία απειλείται ο Λίβανος

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ταχύ ρυθμό συρρικνώνονται τα συναλλαγματικά αποθέματα του Λιβάνου και μαζί τους οι πιθανότητες να αποφύγει η χώρα τη χρεοκοπία. Ολα θα κριθούν από το πόσο θα διαρκέσουν τα συναλλαγματικά αποθέματα, που πλέον έχουν περιοριστεί σε 37 δισ. δολάρια, και από την ικανότητα της κυβέρνησης να περιορίσει τη χειρότερη νομισματική κρίση που αντιμετωπίζει την τελευταία εικοσαετία.

Τις δύο πρώτες εβδομάδες του Νοεμβρίου τα συναλλαγματικά αποθέματα του Λιβάνου που φυλάσσονται στην κεντρική τράπεζα μειώθηκαν κατά 800 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg. Αν εξακολουθήσουν να μειώνονται με αυτόν τον ρυθμό, τότε είναι πιθανό να έχουν εξαντληθεί μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο, σύμφωνα με έκθεση της Bank of America Merrill Lynch που επικαλείται το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Σύμφωνα με έκθεση της Fitch, στα τέλη του έτους το δημόσιο χρέος του Λιβάνου αναμένεται να έχει διαμορφωθεί στο 154% του ΑΕΠ. Η οικονομία της χώρας υποστηριζόταν εδώ και χρόνια από εμβάσματα που έστελναν Λιβανέζοι της διασποράς, «αλλά χωρίς νέες εισροές (κεφαλαίων) προβλέπουμε περαιτέρω μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων, κάτι που θα ασκήσει πίεση στην ικανότητα της κυβέρνησης να εξυπηρετεί το χρέος», αναφέρουν οι οικονομολόγοι της Fitch. Παράλληλα, η λιβανέζικη λίρα υφίσταται ισχυρές πιέσεις και έχει υποτιμηθεί κατά σχεδόν 30% στην τοπική «μαύρη» αγορά έναντι του δολαρίου. Ο Λίβανος δεν έχει προχωρήσει ποτέ σε αναδιάρθρωση κρατικού χρέους, ωστόσο ορισμένοι επενδυτές, περιλαμβανομένης της Franklin Templeton, υποστηρίζουν ότι θα ήταν προτιμότερο να το κάνει τώρα παρά αργότερα, όταν θα έχει επιδεινωθεί η κατάσταση ακόμη περισσότερο.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή