Κύμα απολύσεων στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία

Κύμα απολύσεων στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μία μετά την άλλη οι κραταιές γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες ανακοινώνουν χιλιάδες απολύσεις ή μείωση προσωπικού μέσω της μη αντικατάστασης υπαλλήλων που συνταξιοδοτούνται, καθώς καλούνται να χρηματοδοτήσουν τη δαπανηρή στροφή στην ηλεκτροκίνηση και παράλληλα να ενισχύσουν το περιθώριο κέρδους τους. Χθες, η Daimler, μητρική εταιρεία της Mercedes-Benz, ανακοίνωσε ότι θα απολύσει επιπλέον χιλιάδες υπαλλήλους της σε ολόκληρο τον κόσμο την επόμενη διετία. Η εταιρεία είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ότι θα απολύσει το 10% των μάνατζέρ της, καθώς έχει στόχο να μειώσει τις δαπάνες της κατά 1,4 δισ. ευρώ. Χθες, η Daimler ανακοίνωσε ότι επιπλέον θα μειώσει τους διοικητικούς της υπαλλήλους κατά τουλάχιστον χίλιους εργαζομένους. Μέχρι στιγμής, δεν έχει ανακοινωθεί μείωση προσωπικού στις γραμμές παραγωγής της εταιρείας, ενώ η Daimler ανακοίνωσε ότι θα σεβαστεί τη συμφωνία που είχε κλείσει με το εργατικό σωματείο και προστατεύει τους εργαζομένους από απολύσεις μέχρι το 2029. H Daimler απασχολεί 130.000 υπαλλήλους στη Γερμανία και θα προσφέρει πακέτα εθελουσίας εξόδου σε υπαλλήλους της που πλησιάζουν την ηλικία συνταξιοδότησης. Παράλληλα, θα προσπαθήσει να μειώσει περαιτέρω το μισθολογικό της κόστος, προσφέροντας στους εργαζομένους της την επιλογή να εργάζονται λιγότερες ώρες την εβδομάδα.

Την Τρίτη, η Audi είχε ανακοινώσει ότι θα μειώσει το εργατικό δυναμικό της στη Γερμανία κατά 15% ώστε να αυξήσει τα κέρδη της κατά 6 δισ. ευρώ. Η Audi είναι η μάρκα του ομίλου Volkswagen με το υψηλότερο περιθώριο κέδρους, το οποίο προφανώς θέλει να διαφυλάξει, καθώς εφαρμόζει δαπανηρό σχέδιο μεταρρύθμισης ώστε να προσαρμοστεί στην εποχή των ηλεκτρικών και αυτόνομων αυτοκινήτων. Η Audi θα μειώσει το προσωπικό της στη Γερμανία κατά 9.500 άτομα μέχρι το 2025. Θα μειώσει τις θέσεις εργασίας μέσω μη αντικατάστασης υπαλλήλων που αποχωρούν λόγω συνταξιοδότησης αλλά και μέσω εθελουσίας πρόωρης συνταξιοδότησης, είχε ανακοινώσει η εταιρεία την Τρίτη μετά την επίτευξη συμφωνίας με τους εργαζομένους. Στους υπόλοιπους 50.000 υπαλλήλους της στη Γερμανία η Audi προσφέρει εγγύηση για διατήρηση της εργασίας τους μέχρι το 2029. Παράλληλα, η εταιρεία δεσμεύθηκε ότι θα δημιουργήσει 2.000 νέες θέσεις εργασίας για να ενισχύσει την παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

H βαυαρική εταιρεία πολυτελών αυτοκινήτων BMW είχε ανακοινώσει την Τετάρτη ότι θα μειώσει το μπόνους που δίνει σε υπαλλήλους της κατά περίπου 20% σε σύγκριση με πέρυσι. Η BMW δεν έχει ανακοινώσει ακόμη τόσο δραστικά μέτρα όσο οι Mercedes-Benz και Audi, ωστόσο και τα δικά της  αντανακλούν την όλο και μεγαλύτερη πίεση που αντιμετωπίζουν οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, καθώς καλούνται να προσαρμοστούν στη νέα εποχή της ηλεκτροκίνησης. Συνολικά οι περικοπές στα μπόνους και άλλα μέτρα που έχει πάρει η εταιρεία θα οδηγήσουν σε εξοικονόμηση πόρων ύψους 12 δισ. ευρώ και θα επιτρέψουν την επένδυση πόρων στην ανάπτυξη ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Καθώς τίθενται σε ισχύ νέα αυστηρότερα όρια εκπομπής αέριων ρύπων για αυτοκίνητα, οι αυτοκινητοβιομηχανίες συνειδητοποιούν, καθυστερημένα, ότι θα τα παραβιάσουν αν δεν καταφέρουν να αυξήσουν σημαντικά τις πωλήσεις ηλεκτρικών μοντέλων τους. Ωστόσο, μέχρι στιγμής η ζήτηση για ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι περιορισμένη με κυριότερες αιτίες την υψηλή τιμή πώλησής τους, την έλλειψη υποδομής επαναφόρτισης και τη σχετική περιορισμένη αυτονομία τους. Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας και η συρρίκνωση της κινεζικής αγοράς αυτοκινήτου για πρώτη φορά από το 1992 επιτείνουν τα προβλήματα που καλούνται να υπερβούν οι αυτοκινητοβιομηχανίες. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή