ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ιταλική UniCredit μικραίνει για να επιβιώσει

Η ιταλική UniCredit μικραίνει για να επιβιώσει

Σε περίπου 8.000 απολύσεις και σε κλείσιμο 500 υποκαταστημάτων της προχωράει η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, η UniCredit. Παράλληλα, επιδιώκει την επαναγορά μετοχών της για πρώτη φορά μετά 14 χρόνια, ενδεχομένως αποτελώντας παράδειγμα προς μίμηση για ολόκληρο τον δεινοπαθούντα τραπεζικό κλάδο της Ευρώπης. Το τετραετές σχέδιο αναδιάρθρωσης, το οποίο επέλεξε για τη UniCredit ο διευθύνων σύμβουλος Ζαν Πιερ Μουστιέρ αντί κάποιας συγχώνευσης ή εξαγοράς, θα βοηθήσει στην εξοικονόμηση 1 δισ. ευρώ στη Δυτική Ευρώπη και στην επιβίωση της τράπεζας στο σκληρό περιβάλλον των αρνητικών επιτοκίων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας δεν έδωσε πληροφορίες για το πού ακριβώς θα γίνουν οι περικοπές των 8.000 θέσεων εργασίας, δηλαδή του 9% του εργατικού δυναμικού, απλώς τόνισε ότι θα γίνουν με «κοινωνικά υπεύθυνο τρόπο». Πολλοί αναμένουν ότι περισσότερο θα πληγεί η εγχώρια αγορά της ιταλικής τράπεζας. Δύο ιταλικές συνδικαλιστικές ενώσεις τραπεζοϋπαλλήλων εκτιμούν πως από τις 8.000 απολύσεις οι 5.500 θα γίνουν στην Ιταλία, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters. Επίσης αναμένουν ότι τα 450 από τα 500 υποκαταστήματα, που θα κλείσουν, βρίσκονται στην Ιταλία.

Σύμφωνα με το τετραετές σχέδιο αναδιάρθρωσης, που ανακοίνωσε χθες ο Μουστιέρ, η UniCredit σκοπεύει να ανταμείψει τους μετόχους της μέσω διανομής μερισμάτων και προβαίνοντας σε επαναγορές μετοχών ύψους 2 δισ. ευρώ. «Η πραγματική σημασία της επαναγοράς μετοχών από μια μεγάλη τράπεζα της Ευρωζώνης είναι ότι θα αποτελέσει επιβεβαίωση από την πλευρά των ελεγκτικών αρχών ότι ο ισολογισμός της τράπεζας έχει πλέον εκκαθαριστεί και η περίοδος “ανάρρωσης” έχει πλέον ολοκληρωθεί», δήλωσε στους Financial Times η Μαγκνταλένα Στοκλόσα, επικεφαλής αναλύτρια στη Morgan Stanley.

Βάσει του σχεδίου, το 2019 θα διοχετευθεί στους μετόχους το 40% των καθαρών κερδών της τράπεζας, ενώ μέχρι το 2023 θα τους διανέμεται το 50% των καθαρών κερδών. Συνολικά, η UniCredit θα επιστρέψει στους επενδυτές 8 δισ. ευρώ έως το 2023, εκ των οποίων τα 6 δισ. ευρώ σε μερίσματα.

Επιπλέον, η UniCredit ανακοίνωσε σχέδιο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε λιγότερα από 9 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους και σε λιγότερο από 5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2023. Μέσα στα επόμενα χρόνια, η τράπεζα πρόκειται να εστιάσει στην τεχνολογία πληροφοριών, επενδύοντας 9,4 δισ. ευρώ για την πρόσληψη εξειδικευμένων εργαζομένων, για συντήρηση και για διαδικτυακή ασφάλεια.

Συγχωνεύσεις

Τους τελευταίους 18 μήνες η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας εξέταζε το ενδεχόμενο συγχώνευσης με άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες, που επίσης υποφέρουν από χαμηλή κερδοφορία, όπως για παράδειγμα η γερμανική Commerzbank και η γαλλική Societe Generale. Τις φημολογίες περί συγχωνεύσεων διέψευσε, ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος της UniCredit. «Οχι συγχωνεύσεις και εξαγορές, πόσο πιο σαφής μπορώ να γίνω… Προτιμάμε την επαναγορά μετοχών παρά συγχωνεύσεις και εξαγορές», τόνισε ο Μουστιέρ, σύμφωνα με τους Fianancial Times.

Κατά τον διευθύνοντα σύμβουλο της UniCredit, προτεραιότητα της τράπεζας αυτή τη στιγμή είναι η αύξηση της κεφαλαιακής επάρκειας και η ενίσχυση της οργανικής ανάπτυξης. Παρ’ όλα αυτά, άφησε να εννοηθεί ότι ίσως προχωρήσει σε μικρές εξαγορές, ως πρόσθετο στοιχείο στο υφιστάμενο σχέδιο αναδιάρθρωσης, κατά κύριο λόγο στην κεντρική και στην ανατολική Ευρώπη, όχι όμως και στη δυτική, όπως δήλωσε χθες ο Μουστιέρ.