Γαλλοβρετανική συμμαχία για επιβολή ψηφιακού φόρου

Γαλλοβρετανική συμμαχία για επιβολή ψηφιακού φόρου

3' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διευρύνεται το μέτωπο των ευρωπαϊκών δυνάμεων που ενστερνίζονται την άποψη περί επιβολής ψηφιακού φόρου στους κολοσσούς της υψηλής τεχνολογίας και αντιπαρατίθενται στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και η Βρετανία διάκειται ευνοϊκά σε αυτόν. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διά στόματος της νέας προέδρου Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δηλώνει πως θα συζητήσει με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την απειλή τους να επιβάλουν δασμούς 100% σε γαλλικά είδη πολυτελείας και τρόφιμα.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή είναι και έτοιμη να αναλάβει δράση, εάν η απόπειρα προσέγγισης διά της διπλωματικής οδού ναυαγήσει. «Προτιμώ να έχουμε μία καλά οργανωμένη συνάντηση, όπου θα θίξουμε τα διαφορετικά θέματα και θα επιδιώξουμε να έχουμε μία κατάσταση, όπου και οι δύο εταίροι θα είναι όσο το δυνατόν περισσότερο κερδισμένοι», τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν, όπως αναφέρει το Reuters. «Γνωρίζω ότι αυτό δεν θα μπορεί να συμβεί σε κάθε περίπτωση, αλλά, εάν υπάρξει αρνητική έκβαση, τότε θα κινηθούμε μόνοι μας». Στο ίδιο μήκος κύματος ο –κατά τα άλλα φίλα προσκείμενος προς την Ουάσιγκτον– Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι θα ασκήσει πιέσεις να επιβληθεί φόρος επί των ψηφιακών πωλήσεων. Ο ίδιος είχε προτείνει να είναι της τάξεως του 2% στις βρετανικές πωλήσεις των μεγάλων τεχνολογικών ομίλων και να ισχύσει από τον Απρίλιο του 2020 – απ’ ό,τι φαίνεται δεν πτοήθηκε από τις απειλές Τραμπ κατά της Γαλλίας. Οπως αναφέρει το BBC, ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι «οι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας θα πρέπει να συνεισφέρουν κατά δικαιότερο τρόπο στη φορολογία».

Στην Ισπανία, όπου από την προηγούμενη κυβέρνηση είχε εγκριθεί ψηφιακός φόρος αλλά ουδέποτε εφαρμόστηκε, το θέμα επανέρχεται, ενώ στην Ιταλία, αν και είχε ψηφιστεί κάτι ανάλογο πέρυσι, δεν τέθηκε σε ισχύ. Η Αυστρία μέσω της κυβέρνησης συνασπισμού είχε προτείνει αύξηση του σχεδιαζόμενου φόρου από 3% σε 5% τον Απρίλιο, αλλά τον Μάιο το κυβερνητικό σχήμα διελύθη.

Η τουρκική Βουλή ψήφισε φόρο 7,5% σε εταιρείες ψηφιακής διαφήμισης και παραγωγής περιεχομένου, ενώ ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό στην προεκλογική του εκστρατεία υποσχέθηκε ψηφιακό φόρο 3% – εξελέγη μεν αλλά σχημάτισε κυβέρνηση μειοψηφίας. Στις αρχές της εβδομάδας, η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι εξετάζει την πιθανότητα να επιβάλει υψηλότατους δασμούς 100% σε μία ευρεία γκάμα εισαγόμενων τροφίμων, κρασιών και ειδών πολυτελείας, που παράγονται και κατασκευάζονται στη Γαλλία. Η συνολική τους αξία ανέρχεται στα 2,4 δισ. δολάρια και αφορά κρασιά, αφρώδη οίνο, τυριά και άλλα συναφή προϊόντα, ακριβές τσάντες κ.ά. Οι επαπειλούμενοι δασμοί έρχονται ως απάντηση στον γαλλικό φόρο του 3%, ο οποίος έχει αναδρομική ισχύ από τις αρχές του 2019 και αφορά κάθε ψηφιακή εταιρεία με συνολικά διεθνή έσοδα άνω των 750 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τουλάχιστον τα 25 εκατ. ευρώ προέρχονται από τις δραστηριότητές της στη Γαλλία. Η Γαλλία ευελπιστεί φέτος να συγκεντρώσει περί τα 400 εκατ. ευρώ από φορολογικά έσοδα, ενώ ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ αποδίδει την κίνησή της έως ένα βαθμό στη ζήλια, διότι υστερεί σε τεχνολογία και καινοτομία. Μιλώντας ο Ουίλμπουρ Ρος στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο του CNBC, δήλωσε: «Η Ευρώπη δεν έχει πραγματικές εταιρείες πρωταθλήτριες στην υψηλή τεχνολογία και το ηλεκτρονικό εμπόριο, όπως έχουμε εμείς. Υπάρχει μία τεράστια ποσότητα ζήλιας γι’ αυτό». Τέλος, αναφέρεται ότι ο ψηφιακός φόρος στη Γαλλία κυρίως στοχεύει σε περίπου 30 κολοσσούς, συμπεριλαμβανομένων των Google, Apple, Facebook και Amazon.

Δυναμική απάντηση από Ε.Ε.

Αρνείται τις κατηγορίες που θέλουν τον ψηφιακό φόρο της Γαλλίας να στοχεύει συγκεκριμένα τους κολοσσούς υψηλής τεχνολογίας των ΗΠΑ ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Ωστόσο, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ έχει oνομάσει τον εν λόγω φόρο «GAFA», χρησιμοποιώντας τα αρχικά γράμματα των εταιρειών Google, Apple, Facebook και Amazon. Υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι τα κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν για τη φορολογία, είτε εσκεμμένα είτε όχι, υποδεικνύουν σχεδόν αποκλειστικά αμερικανικούς ομίλους. Η απάντηση των ΗΠΑ στην απόφαση της Γαλλίας ήταν η απειλή για δασμούς 100% σε εμβληματικά προϊόντα της. Πρόκειται για προϊόντα τα οποία είχαν εξαιρεθεί από παλαιότερους δασμούς των ΗΠΑ στην Ε.Ε. και αφορούσαν τις επιδοτήσεις της στην Αirbus. «Δεν είναι η συμπεριφορά που θα περίμενε κανείς από τις ΗΠΑ ως προς μία από τις βασικές συμμάχους της, τη Γαλλία και την Ευρώπη γενικότερα», δήλωσε ενοχλημένος ο Μπρινό Λε Μερ, υποσχόμενος πως η Ε.Ε. θα απαντήσει δυναμικά. Ο εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ, διευκρίνισε πως η χώρα του «εστιάζει την προσοχή της στο να αντισταθμίσει τον εντεινόμενο προστατευτισμό των κρατών-μελών της Ε.Ε., ο οποίος κατά τρόπο αθέμιτο στρέφεται κατά των αμερικανικών ομίλων, είτε πρόκειται για φορολόγηση ψηφιακών υπηρεσιών είτε για άλλες απόπειρες». Η απόφαση των ΗΠΑ για το 100% των δασμών στη Γαλλία ήταν απόρροια σχετικής έρευνας των αρμόδιων αρχών, οι οποίες ενδεχομένως να ασχοληθούν και με άλλες χώρες, όπως η Αυστρία, η Ιταλία και η Τουρκία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή