Ο πρόεδρος Τραμπ «αγαπάει» τους δασμούς

Ο πρόεδρος Τραμπ «αγαπάει» τους δασμούς

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες ημέρες περιθώριο διαθέτει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προκειμένου να αποφασίσει κατά πόσον θα επιβάλει επιπλέον δασμούς σε καταναλωτικά προϊόντα από την Κίνα, ύψους 160 δισ. δολαρίων, ελάχιστες εβδομάδες πριν από τα Χριστούγεννα, κίνηση που δεν θα ήταν ενδεχομένως ευπρόσδεκτη σε αμφότερες τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Οι κορυφαίοι σύμβουλοι του Λευκού Οίκου για την οικονομία και το εμπόριο, περιλαμβανομένου του εμπορικού εκπροσώπου Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ, των Λάρι Κούντλοου, Πίτερ Ναβάρο και του υπουργού Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, αναμένεται να συναντηθούν τις επόμενες ημέρες με τον Τραμπ με αντικείμενο τη λήψη απόφασης, σύμφωνα με πληροφορίες. Παραμένει ασαφές ποια θα είναι η απόφαση. Η Ουάσιγκτον προετοιμάζει το έδαφος ώστε να αναβάλει την επιβολή επιπλέον δασμών, που είναι προγραμματισμένο να επιβληθούν στις 15 Δεκεμβρίου, ωστόσο δεν έχει ληφθεί η τελική απόφαση, σύμφωνα με πηγή που έχει ενημερωθεί για την κατάσταση. Αν επιτρέψει τελικά ο Λευκός Οίκος την επιβολή επιπλέον δασμών, τότε οι εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας πιθανότατα θα έχουν τερματιστεί μέχρι τη λήξη της θητείας του προέδρου Τραμπ, συμπλήρωσε η πηγή. «Σε κάθε περίπτωση, θα βρεθούμε σε καλή θέση… Ο πρόεδρος τους αγαπάει (τους δασμούς)», είχε πει την Τρίτη στον τηλεοπτικό σταθμό Fox News ο κ. Ναβάρο. «Αν πετύχουμε μια σπουδαία συμφωνία θα βρισκόμαστε επίσης σε καλή θέση. Αλλά την απόφαση θα τη λάβει ο πρόεδρος. Θα ληφθεί σύντομα», είχε προσθέσει.

Σύμφωνα με ειδικούς σε θέματα εμπορίου, αν δεν αναλάβει δράση ο κ. Τραμπ, τότε θα επιβληθούν αυτόματα οι υψηλότεροι δασμοί. Ο Λάρι Κούντλοου, διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου του Λευκού Οίκου, είχε πει επίσης την Τρίτη ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση. «Η πραγματικότητα είναι πως αυτοί οι δασμοί εξακολουθούν να υπάρχουν στο τραπέζι (των διαπραγματεύσεων), οι δασμοί της 15ης Δεκεμβρίου, και ο πρόεδρος έχει αφήσει να εννοηθεί πως αν οι κινήσεις που θα γίνουν στο μικρό χρονικό διάστημα που απομένει δεν του αρέσουν, τότε αυτοί οι δασμοί θα μπορούσαν να επιβληθούν», είχε δηλώσει ο Κούντλοου σε συνέδριο που διοργάνωσε η Wall Street Journal.

Τον περασμένο Αύγουστο, η κυβέρνηση Τραμπ είχε ανακοινώσει ότι θα επιβάλει επιπλέον δασμούς ύψους 15% σε κινεζικά καταναλωτικά αγαθά ύψους δισ. δολαρίων. Οι δασμοί αυτοί θα πλήξουν, αν επιβληθούν, προϊόντα όπως κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών, οθόνες υπολογιστών, χριστουγεννιάτικα στολίδια, παιχνίδια και άλλα προϊόντα που προσφέρονται συχνά ως δώρα, όπως ρούχα.

Στον Λευκό Οίκο διεξάγονται διαβουλεύσεις επί εβδομάδες σχετικά με το αν θα επιβληθούν ή όχι οι δασμοί, ενώ ο πρόεδρος Τραμπ είχε πει στις αρχές Νοεμβρίου πως είναι πιθανό να μην επιβληθούν εάν επιτευχθεί συμφωνία για την πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ – Κίνας. Το Πεκίνο έχει προειδοποιήσει πως θα προβεί σε αντίποινα εάν κλιμακώσουν οι ΗΠΑ την εμπορική διαμάχη.

Κινέζος αξιωματούχος δήλωσε ότι, δεδομένης της προόδου που έχει επιτευχθεί, «ακόμη και αν υπάρξει κάποια συμφωνία (για την πρώτη φάση), φοβάμαι πως ίσως να πρέπει να περιμένει μέχρι τον επόμενο χρόνο». Και οι δύο πλευρές δεν έχουν καταφέρει ακόμη να συμφωνήσουν επί κρίσιμων ζητημάτων της συμφωνίας. Σε αυτά περιλαμβάνονται το ύψος των αμερικανικών αγροτικών προϊόντων που θα συμφωνήσει να αγοράσει το Πεκίνο και πότε θα αρχίσουν οι ΗΠΑ να μειώνουν άλλους δασμούς που έχουν επιβάλει σε κινεζικά προϊόντα.

Αν και τα περισσότερα προϊόντα που αγοράζουν οι Αμερικανοί πριν από τα Χριστούγεννα έχουν ήδη αποσταλεί στις ΗΠΑ από καιρό, οι εταιρείες λιανικών πωλήσεων θα μπορούσαν να αυξήσουν τις τιμές, λένε ειδικοί σε θέματα εμπορίου. «Ο Τραμπ δεν θα το ήθελε αυτό πριν από τα Χριστούγεννα. Θα φάνταζε πολύ άσχημο», εξηγεί ο Γουίλιαμ Ρέινς, πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή