Επιθετική μείωση επιτοκίων στην Τουρκία για τέταρτη φορά από τον Ιούλιο

Επιθετική μείωση επιτοκίων στην Τουρκία για τέταρτη φορά από τον Ιούλιο

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τράπεζα της Τουρκίας μείωσε χθες τα επιτόκια της τουρκικής λίρας για τέταρτη φορά από τον Ιούλιο, περιορίζοντάς τα στο 12% από το 14%. Η μείωση υπερέβη τις προβλέψεις των περισσότερων οικονομικών αναλυτών, ενώ φαίνεται να εξαντλεί τα περιθώρια της κεντρικής τράπεζας για περαιτέρω υπακοή στις προσταγές του Τούρκου προέδρου. Η είδηση προκάλεσε παραδόξως ενίσχυση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου αρχικά κατά 0,7%. Αργά το βράδυ, η ισοτιμία της έναντι του δολαρίου διαμορφωνόταν στις 5,7870 τουρκικές λίρες προς ένα δολάριο, σημειώνοντας άνοδο κατά 0,29%.

Οπως επισημαίνει σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg, από τον Ιούλιο, όταν αντικατέστησε τον προηγούμενο διοικητή της κεντρικής τράπεζας, ο Μουράτ Ουϊσάλ έχει προχωρήσει σε επιθετικές μειώσεις των επιτοκίων. Εχει, έτσι, αντιστρέψει πλήρως την πολιτική του προκατόχου του, Μουράτ Τσετίνκαγια, που απεπέμφθη τον Ιούλιο, μετά μια μακρά περίοδο αντιπαραθέσεων με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει προφανώς ενθαρρυνθεί από τη σχετική σταθερότητα που επιδεικνύει τους τελευταίους μήνες η τουρκική λίρα και έχει ασκήσει νέες πιέσεις στην κεντρική τράπεζα για να μειώσει σημαντικά το κόστος του δανεισμού. Αναλυτές της αγοράς επισημαίνουν, πάντως, ότι η πορεία προς μια συνεχή χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής φτάνει στα όριά της, δεδομένου ότι ο Μουράτ Ουϊσάλ έχει υποσχεθεί στους επενδυτές ότι θα έχουν «ένα λογικό επίπεδο αποδόσεων».

Στη σχετική ανακοίνωσή της, άλλωστε, χθες η Τράπεζα της Τουρκίας αφαίρεσε σχόλιο που υπήρχε στις προηγούμενες ανακοινώσεις πως η νομισματική πολιτική της είναι «σε μεγάλο βαθμό» συμβατή με τον στόχο της μείωσης του πληθωρισμού. Εως τώρα το σχόλιο αυτό φαινόταν να προετοιμάζει την αγορά για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Δεδομένου ότι ο πληθωρισμός δείχνει και πάλι ανοδικές τάσεις στη γειτονική χώρα, το κόστος του δανεισμού δεν είναι πλέον αρκετά υψηλό για να αποτρέψει τις μαζικές πωλήσεις των τουρκικών τίτλων και του τουρκικού νομίσματος. Με την προσαρμογή στον πληθωρισμό, τα επιτόκια της Τουρκίας βρίσκονται σε επίπεδα χαμηλότερα από τα αντίστοιχα άλλων αναδυόμενων αγορών. Αναλυτές της Credit Agricole CIB φτάνουν μάλιστα στο σημείο να πιθανολογούν μια περαιτέρω μείωσή τους μέχρι και σε αρνητικό πρόσημο.

Οπως σχολίασε στο Bloomberg o Γκιγιόμ Τρέσκα, αναλυτής της Credit Agricole, το κόστος δανεισμού στην Τουρκία «δεν είναι τόσο ελκυστικό για τους ξένους επενδυτές». Σημειωτέον ότι, μετά τη χθεσινή μείωση, τα επιτόκια της τουρκικής λίρας έχουν μειωθεί συνολικά κατά 12 εκατοστιαίες μονάδες μέσα σε λιγότερο από έξι μήνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή