Μεγάλη μείωση μπόνους εξετάζει η Deutsche Bank

Μεγάλη μείωση μπόνους εξετάζει η Deutsche Bank

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διοίκηση της Deutsche Bank εξετάζει το ενδεχόμενο να μειώσει σημαντικά εφέτος το ποσό που χορηγεί ως μπόνους στα στελέχη της, καθώς ο διευθύνων σύμβουλος Κρίστιαν Ζέβινγκ προσπαθεί να αλλάξει ριζικά τη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα, μειώνοντας το κόστος λειτουργίας της.

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg, η διοίκηση της Deutsche Bank ενδέχεται να μειώσει το ύψος των μπόνους που δίνει μέχρι και κατά 20%, πολύ περισσότερο δηλαδή από τη μείωση προσωπικού που θα υπάρξει φέτος και θα ανέλθει στο 5%. Ο Ζέβινγκ και το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας δεν έχουν πάρει ακόμη την τελική απόφαση, καθώς περιμένουν το τέλος του τετάρτου τριμήνου, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg. Πέρυσι, η Deutsche Bank είχε διαθέσει 1,9 δισ. ευρώ για μπόνους και μέχρι τώρα υποστήριζε ότι το ποσό που θα διατεθεί το 2019 θα μειωθεί ανάλογα με τη μείωση προσωπικού. Οι ευρωπαϊκές επενδυτικές τράπεζες γενικότερα είναι αντιμέτωπες με χορήγηση μικρότερου μπόνους το 2019, και σε πολλές εξ αυτών το προσωπικό αναμένει μείωση σε διψήφιο ποσοστό.

Αυτό που προσπαθεί να πετύχει ο Ζέβινγκ είναι να διατηρήσει αξιόλογα στελέχη στον επενδυτικό βραχίονα της Deutsche Bank και παράλληλα να εκπληρώσει τη δέσμευση που έχει αναλάβει, να μειώσει το κόστος λειτουργίας της τράπεζας κατά 6 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια. Πρόκειται για σημαντική πρόκληση, ιδιαίτερα τώρα που ο Ζέβινγκ άλλαξε σχέδιο και στοιχημάτισε ότι ο επενδυτικός βραχίονας της τράπεζας θα δημιουργήσει αρκετά κέρδη, ώστε να καλύψει το κόστος που θα έχει το σχέδιο μεταρρύθμισης της Deutsche Bank χωρίς να χρειαστεί να ζητήσει για μία ακόμη φορά αύξηση κεφαλαίου. Από αυτή την άποψη το θέμα της αμοιβής των στελεχών στον επενδυτικό βραχίονα αποκτά επιπλέον σημασία, καθώς ο Ζέβινγκ προσπαθεί να αποτρέψει τη φυγή των πιο ταλαντούχων στελεχών του τη στιγμή που τα έχει περισσότερο ανάγκη. Πάνω από δώδεκα υψηλόβαθμα στελέχη έχουν εγκαταλείψει την τράπεζα από τον περασμένο Μάιο, όταν είχε γίνει σαφές πως έρχονται μεγάλες περικοπές στον επενδυτικό βραχίονα της Deutsche Bank. Πολλά στελέχη παραμένουν στην τράπεζα μόνο και μόνο επειδή η αμοιβή τους είναι συγκριτικά καλή, αν και το ηθικό έχει υποχωρήσει ύστερα από χρόνια συνεχών περικοπών.

Τα έσοδα του επενδυτικού βραχίονα έχουν περιοριστεί κατά 11% τους πρώτους εννέα μήνες του 2019, ενώ τα κέρδη πριν από την επιβολή φόρων έχουν μειωθεί κατά 47%. Παρ’ όλα αυτά την προηγούμενη Τρίτη ο Ζέβινγκ είχε δηλώσει πως έρχονται ενθαρρυντικά σήματα από τον επενδυτικό βραχίονα της τράπεζας, άποψη που συμμερίζονται και άλλες επενδυτικές τράπεζες, στελέχη των οποίων κάνουν λόγο για βελτίωση της κατάστασης το τέταρτο τρίμηνο.

Ο Ζέβινγκ επιχειρεί να πείσει τους μετόχους της τράπεζας πως η στρατηγική που ακολουθεί εφαρμόζεται όπως είχε προβλεφθεί. Τον περασμένο Ιούλιο, ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank είχε παρουσιάσει σχέδιο που προέβλεπε τη μείωση του εργατικού δυναμικού της τράπεζας κατά το ένα πέμπτο και τη διακοπή της διαπραγμάτευσης μετοχών. Πούλησε περιουσιακά στοιχεία που κρίθηκε ότι δεν είναι πλέον απαραίτητα, μείωσε το κόστος λειτουργίας και ανταμείφθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με μείωση του βασικού δείκτη ιδίων κεφαλαίων από το 11,84% στο 11,59% από την αρχή του 2020. Από την άλλη πλευρά, η προοπτική μακράς περιόδου με αρνητικά επιτόκια δανεισμού περιορίζει τα κέρδη της τράπεζας από τη χορήγηση δανείων, κάτι το οποίο, όπως φάνηκε, έσπρωξε τον Ζέβινγκ να βασιστεί περισσότερο στον επενδυτικό βραχίονα της τράπεζας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή