Ο χρόνος για το Brexit μετράει πλέον αντίστροφα

Ο χρόνος για το Brexit μετράει πλέον αντίστροφα

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Βρετανοί ψηφοφόροι έδωσαν τέλος σε τρία χρόνια κλιμακούμενης οικονομικής και πολιτικής αβεβαιότητας. Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι το καλύτερο που έχει πετύχει το Συντηρητικό Κόμμα από το 1987 επί Μάργκαρετ Θάτσερ και θέτει de facto τέλος στη συζήτηση κατά πόσον θα έπρεπε ή όχι να αλλάξει άποψη η Βρετανία σχετικά με την αποχώρησή της από την Ε.Ε. Η Βρετανία φαίνεται έτοιμη να εγκαταλείψει επισήμως την Ενωση στις 31 Ιανουαρίου και η μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διαθέτει ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον σημαίνει επίσης ότι είναι λιγότερο εκτεθειμένος σε σχέση με πριν στη σκληροπυρηνική ευρωσκεπτικιστική πτέρυγα του κόμματός του. Η εξέλιξη αυτή θα έπρεπε να καταστήσει λίγο πιο εύκολη τη διαπραγμάτευση μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με την Ε.Ε. Το γεγονός ότι το Εργατικό Κόμμα είχε το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα από το 1935 δείχνει πως η Βρετανία απέρριψε εμφατικά το ακροαριστερό όραμα του Τζέρεμι Κόρμπιν για τη χώρα. Αν και η Βρετανία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές απειλές και αβεβαιότητα, που συνδέονται με τις επερχόμενες διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. για τη μελλοντική εταιρική σχέση τους, το εκλογικό αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι το πρώτο βήμα προς διαρκή οικονομική και πολιτική ανάκαμψη.

Το Brexit προχωράει, καθώς αυτές οι εκλογές ήταν η τελευταία ρεαλιστική ευκαιρία για αντιστροφή του. Αν και η συντεταγμένη έξοδος πιθανώς θα μειώσει τον ρυθμό δυνητικής ανάπτυξης από το 2,1% στο 1,7%, μπορεί επίσης να ενισχύσει την εμπιστοσύνη και τις δαπάνες τα επόμενα δύο χρόνια. Υπολογίζοντας ότι θα ληφθούν δημοσιονομικά μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας, προβλέπουμε ρυθμό πραγματικής ανάπτυξης 1,8% το 2020, από 1,3% το 2019, και 2,1% το 2021. Φυσικά, έχουν σημασία και οι διεθνείς εξελίξεις. Αν κλιμακωθεί η ένταση στο εμπόριο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, είναι πιθανό να επιδεινωθεί η συνεχιζόμενη επιβράδυνση στο παγκόσμιο εμπόριο και στη μεταποίηση και να επεκταθεί στις υπηρεσίες και στην κατανάλωση. Στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής προβλέπουμε ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί σταδιακά και θα υπερβεί τον στόχο 2% προς τα τέλη του 2020, με αποτέλεσμα η Τράπεζα της Αγγλίας να αυξάνει το βασικό επιτόκιο δανεισμού κατά 0,25% το τρίτο τρίμηνο του 2020.

Η συντεταγμένη αποχώρηση από την Ε.Ε. στις 31 Ιανουαρίου 2020 δεν θα δώσει τέλος στην αβεβαιότητα του Brexit. Αν Βρετανία και Ε.Ε. δεν υπογράψουν συμφωνία ελεύθερου εμπορίου προτού λήξει η μεταβατική περίοδος στο τέλος του 2020, θα μπορούσε να υπάρξει έξοδος χωρίς συμφωνία. Εκτός από τα βραχυπρόθεσμα προβλήματα, μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να μειώσει τον ρυθμό δυνητικής ανάπτυξης κάτω από το 1,5%. Ωστόσο, το γεγονός ότι ο Τζόνσον διαθέτει μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία σημαίνει ότι θα του ήταν πιο εύκολο να ζητήσει από την Ε.Ε. παράταση της μεταβατικής περιόδου, αν απαιτηθεί κάτι τέτοιο.

* Ο κ. Kallum Pickering είναι οικονομολόγος της Berenberg Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή