Μεικτές τάσεις επικράτησαν στις ευρωπαϊκές αγορές

Μεικτές τάσεις επικράτησαν στις ευρωπαϊκές αγορές

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεικτή εικόνα παρουσίασαν χθες οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, ενώ ανοδικά κινούνταν οι αντίστοιχοι στη Wall Street αργά χθες πριν από το κλείσιμο. Οι τελευταίοι είχαν ευνοϊκά επηρεαστεί από τα θετικά στοιχεία για τη μεταποίηση και την αγορά στέγης, τα οποία υπερσκέλισαν τις προβλέψεις των αναλυτών. Εν τω μεταξύ, οι ελπίδες να συναφθεί πολύ γρήγορα μερική εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας εξασθενούν. Βέβαια, ο κορυφαίος σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Λάρι Κάντλοου, έκανε λόγο για την πρώτη φάση της συμφωνίας, η οποία είναι εντελώς ολοκληρωμένη. Οι Dow Jones και S&P 500 είχαν άνοδο 0,24% και 0,12% αντίστοιχα πριν από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης. Ειδικά, ο S&P 500 εκμεταλλεύθηκε το κλείσιμο-ρεκόρ της Δευτέρας, το οποίο επιτεύχθηκε έως έναν βαθμό χάρις στη μερική εμπορική συμφωνία.

Η παραγωγή των αμερικανικών εργοστασίων τον Νοέμβριο ανέκαμψε, ενώ η ανέγερση νέων κατοικιών ξεπέρασε τις εκτιμήσεις και οι οικοδομικές άδειες αυξήθηκαν σε ρεκόρ 12ετίας. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 0,68%, διακόπτοντας ένα ράλι τεσσάρων ημερών λόγω προειδοποίησης της Unilever για μειωμένες πωλήσεις και φόβων για μη συντεταγμένο Brexit. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε με +0,08% και ο FTSE ΜΙΒ στο Μιλάνο με +0,45%. Καθοδικά έκλεισε το Παρίσι με τον CAC 40 στο -0,39%, η Φρανκφούρτη με τον DAX στο -0,89% και η Μαδρίτη με τον ΙΒΕΧ 35 στο -0,67%. Το δολάριο είχε συγκρατημένη άνοδο χθες και με την αρωγή της στερλίνας, η οποία αποδυναμώθηκε, επειδή ο Βρετανός πρωθυπουργός επανέφερε στο τραπέζι την πιθανότητα εξόδου της χώρας του από την Ε.Ε. χωρίς συντεταγμένο τρόπο. Η στερλίνα υποχώρησε 1,23% προς το δολάριο, στο 1,317 δολ.

Το ευρώ ενισχύθηκε προς τη στερλίνα 1,36% στις 0,847 πένες. Οι τιμές πετρελαίου σημείωσαν άνοδο 1,3% χάρις στις ελπίδες ότι μία εμπορική συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας θα αναθερμάνει τη ζήτηση το 2020. Η παρατεταμένη διένεξη των δύο κολοσσών της διεθνούς οικονομίας έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη των αγορών. Το Brent στο Λονδίνο είχε άνοδο 85 σεντς στα 66,19 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αργό Ν. Υόρκης ενισχύθηκε 77 σεντς στα 60,98 δολάρια το βαρέλι. «Οι τιμές του πετρελαίου ανέρχονται με αυτοσυγκράτηση, διότι η αγορά επιθυμεί να δει να γίνονται πράξη τα όσα λέγονται ως υποσχέσεις στο πεδίο της σινοαμερικανικής εμπορικής συμφωνίας», επισημαίνει ο Φιλ Φλιν, αναλυτής στην Price Futures στο Σικάγο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή