ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση του παγκόσμιου χρέους στα 188 τρισ. δολ.

Αύξηση του παγκόσμιου χρέους στα 188 τρισ. δολ.

Στα 188 τρισ. δολάρια έφτασε το άθροισμα του παγκόσμιου δημόσιου και ιδιωτικού χρέους στο τέλος του 2018, αυξημένο κατά 3 τρισ. δολάρια σε σύγκριση με το 2017. Σε ό,τι αφορά το ποσοστό του επί του παγκόσμιου ΑΕΠ  έφτασε κατά μέσον όρο στο 226%, σημειώνοντας αύξηση 1,5% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.  Στην ανησυχητική αυτή διαπίστωση καταλήγει σχετική έρευνα του ΔΝΤ  που δημοσιεύθηκε χθες στο blog του Ταμείου. Οπως τονίζει το Ταμείο, η μείωση του παγκόσμιου χρέους που σημειώθηκε το 2017 αποδείχθηκε πως δεν αποτελούσε την αρχή μιας σταθερής πτωτικής πορείας του εφόσον το 2018 το παγκόσμιο χρέος αυξήθηκε ξανά σε επίπεδα ελαφρώς πάνω από εκείνο του 2016. Στις περισσότερες χώρες, άλλωστε, το δημόσιο χρέος βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Στις περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες, εξαιρουμένων ορισμένων σημαντικών χωρών όπως οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, μειώθηκε τόσο το χρέος του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα ως ποσοστό επί του ΑΕΠ. Σημειωτέον ότι οι μισές από τις ανεπτυγμένες οικονομίες σημείωσαν δημοσιονομικά πλεονάσματα το 2018.  Και πάλι πάντως στο 90% των ανεπτυγμένων οικονομιών τα ποσοστά του δημοσίου χρέους βρίσκονται σε υψηλότερα επίπεδα από εκείνα πριν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Την ίδια στιγμή,  άλλωστε, το χρέος των αναδυόμενων οικονομιών και των αναπτυσσόμενων χωρών με χαμηλό εισόδημα παραμένει συνολικά σε ανοδική πορεία.  Βρίσκεται σήμερα σε επίπεδα αντίστοιχα με εκείνα των οικονομικών κρίσεων της δεκαετίας του 1980 και της δεκαετίας του 1990.

Σε ό,τι αφορά το χρέος των εταιρειών, το Ταμείο προειδοποιεί επιπλέον πως η χρήση ιδιωτικού χρέους με σκοπό την πληρωμή μερισμάτων, την επαναγορά μετοχών, τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές θα μπορούσε «να πολλαπλασιάσει τα πλήγματα» σε περίπτωση πτώχευσης εταιρειών ή σε περίπτωση που κάποιες εταιρείες προσπαθούν να περιορίσουν ραγδαία το χρέος τους μειώνοντας δραματικά τις επενδύσεις ή το προσωπικό τους.  Οπως τονίζει, το χρέος των εταιρειών στις ανεπτυγμένες οικονομίες αυξάνεται σταθερά από το 2010 και μετά και σήμερα βρίσκεται ακριβώς στο ίδιο επίπεδο στο οποίο βρισκόταν και το 2008, όταν και πάλι είχε εκτιναχθεί στα ύψη. Σε ορισμένες μεγάλες οικονομίες όπως η Ισπανία και η Βρετανία έχει μειωθεί σημαντικά το επίπεδο του εταιρικού χρέους τους. Την ίδια στιγμή, όμως, στις ΗΠΑ το χρέος των εταιρειών αυξάνεται σταθερά από το 2011 και μετά  και εκτινάχθηκε σε επίπεδα ρεκόρ στα τέλη του 2018.