H γερμανική οικονομία σηκώνει… χειρόφρενο

H γερμανική οικονομία σηκώνει… χειρόφρενο

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στάσιμη παρέμεινε η γερμανική οικονομία κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, όπως ανακοίνωσε χθες η Κεντρική Τράπεζα Bundesbank. Πρόκειται για το δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο σχεδόν μηδενικής ανάπτυξης, που φέρνει τη χώρα πολύ κοντά στο όριο της ύφεσης.

«Η οικονομική ανάπτυξη που είχε ήδη σχεδόν ακινητοποιηθεί την άνοιξη, παρέμεινε σε γενικές γραμμές στο ίδιο επίπεδο το καλοκαίρι», αναφέρει η μηνιαία έκθεση Νοεμβρίου της Bundesbank. H Κεντρική Τράπεζα πρόσθεσε ότι η τάση προς οικονομική αδυναμία ενισχύθηκε πρόσφατα κυρίως εξαιτίας της αβεβαιότητας που προκάλεσαν οι τρομοκρατικές επιθέσεις του Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ. Πάντως, υπογράμμισε ότι η υποχώρηση του πληθωρισμού είναι μια θετική ένδειξη.

Η μεταβολή του ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο ήταν σχεδόν μηδενική, σύμφωνα τουλάχιστον με τα προσωρινά στοιχεία της Bundes- bank. Στέλεχος της Κεντρικής Τράπεζας διευκρίνισε ότι ο όρος «ακινητοποίηση της οικονομίας» σημαίνει ότι η μεταβολή του ΑΕΠ ήταν από -0,1% έως +0,1% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Σε ετήσια βάση σύγκρισης, το γερμανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά περίπου μόλις 0,25% στο τρίτο τρίμηνο, από περίπου 0,5% στο δεύτερο τρίμηνο. Στο εννεάμηνο η οικονομία επεκτάθηκε κατά 0,75% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. O επίσημος στόχος της γερμανικής κυβέρνησης για το σύνολο του έτους βρίσκεται επίσης στο 0,75%.

Πολλοί οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά το τέταρτο τρίμηνο και θα παραμείνει ασθενής στις αρχές του 2002. Αλλωστε η γερμανική ανάπτυξη είχε ήδη επιβραδυνθεί σημαντικά στο δεύτερο εξάμηνο του 2000 και στο πρώτο τρίμηνο του 2001. Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Στατιστικής πρόκειται να ανακοινώσει μεθαύριο τα στοιχεία για τη μεταβολή του ΑΕΠ κατά το τρίτο τρίμηνο.

Στο περιθώριο της διάσκεψης της Διεθνούς Νομισματικής και Χρηματοοικονομικής Επιτροπής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην Οττάβα το Σαββατοκύριακο, ο διοικητής της Bundesbank Ερνστ Βέλτεκε είχε προϊδέασει για τις εξελίξεις στη γερμανική οικονομία. «Στην Bundesbank εκτιμούμε ότι δεν υπήρχε σημαντική βελτίωση στο τρίτο τρίμηνο, αλλά ούτε και σημαντική επιδείνωση», είπε ο κ. Βέλτεκε που πρόσθεσε «αυτό σημαίνει μηδέν, ίσως και ελαφρά θετικό… Θα μπορούσε να είναι πάνω από το μηδέν».

Η μηνιαία έκθεση της Bundesbank αναφέρει ότι το κλίμα των τιμών στη Γερμανία βελτιώνεται με τον ετήσιο πληθωρισμό καταναλωτού να υποχωρεί στο 2,0% τον Οκτώβριο από 3,2% στο δεύτερο τρίμηνο. Αυτό σημαίνει ότι έπειτα από ένα αρκετά μεγάλο διάστημα επιστρέφει ξανά εντός του ορίου του 2% που θεωρεί ως αποδεκτό η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT). H συγκράτηση του πληθωρισμού αποδίδεται στις χαμηλότερες τιμές της ενέργειας, που αντιστάθμισε πλήρως την αύξηση του κόστους του θερμού νερού και της θέρμανσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή