Στα χαρτιά παραμένουν τα έργα υποδομών που υποσχέθηκε ο Πούτιν

Στα χαρτιά παραμένουν τα έργα υποδομών που υποσχέθηκε ο Πούτιν

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέρυσι τέτοια εποχή, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε υποσχεθεί στους συμπατριώτες του «σημαντική πρόοδο στην οικονομία» και άνοδο του βιοτικού επιπέδου. Στην σημερινή, ετήσια, μαραθώνια τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου, ο Ρώσος πρόεδρος μάλλον δεν θα θέλει να αναλύσει επί μακρόν για ποιους λόγους η ανάπτυξη το 2019 οριοθετείται στο 1,2% με 1,3% και όχι στο 1,8% που είχε υποσχεθεί.

Η ρωσική κυβέρνηση ελπίζει ασφαλώς ότι το 2020 η οικονομία θα έχει καλύτερη απόδοση, κυρίως χάρη στην αύξηση των κρατικών δαπανών και στην υποχώρηση των επιτοκίων δανεισμού. Οι δύο αυτοί παράγοντες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης γύρω στο 2%, αλλά σε καμία περίπτωση στο 3% που αποτελεί τον στόχο του κ. Πούτιν, σύμφωνα με οικονομολόγους που έλαβαν μέρος σε έρευνα του Bloomberg. «Αυτός (ο στόχος) θα αποτελούσε πραγματική πρόκληση», λέει η κ. Σοφία Ντόνετς, οικονομολόγος της Renaissance Capital στη Μόσχα, η οποία έχει προβεί σε μια από τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις για τον ρυθμό ανάπτυξης το 2020.

Υστερα από πέντε χρόνια κατά τα οποία υποχωρούσε το βιοτικό επίπεδο των Ρώσων μαζί και η δημοτικότητα του Ρώσου προέδρου, ο κ. Πούτιν ελπίζει πως η επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης θα έχει απτή θετική επίπτωση στους πολίτες της χώρας. Το εθνικό πρόγραμμα υποδομών συνολικού ύψους 400 δισ. δολαρίων που έχει εξαγγείλει ο κ. Πούτιν υποτίθεται ότι θα άρχιζε να τίθεται σε εφαρμογή το τρέχον έτος. Ωστόσο παρατηρήθηκαν μεγάλες καθυστερήσεις, καθώς το κράτος ήλεγχε πιο διεξοδικά σε ποια έργα θα πρέπει να διοχετευτούν οι πόροι. «Ακούγονται πολλά», παρατήρησε ο κ. Πούτιν νωρίτερα τον Δεκέμβριο, όταν ο επικεφαλής του ρωσικού Ελεγκτικού Συνεδρίου τον είχε ενημερώσει πως φέτος δεν διενεργήθηκαν δαπάνες ύψους 15 δισ. δολαρίων που είχαν περιληφθεί στον προϋπολογισμό. Ορισμένα θετικά στοιχεία άρχισαν να προκύπτουν προς τα τέλη του 2019, για παράδειγμα το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα αυξήθηκε με ρυθμό 3,8% τον Οκτώβριο, ενώ οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 2,3% τον Νοέμβριο.

Η ρωσική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,2% το 2019 και 1,6% το 2020, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων. Ισως η θετικότερη εξέλιξη για τη ρωσική οικονομία να ήταν φέτος η υποχώρηση του πληθωρισμού κάτω από το 4%, γεγονός που επέτρεψε στην κεντρική τράπεζα της χώρας να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων δανεισμού τέσσερις φορές εντός του 2019. Ομως για τους Ρώσους πολίτες το πρόβλημα παραμένει πως το βιοτικό τους επίπεδο αυξάνεται με πολύ αργό ρυθμό. «Η επόμενη χρονιά θα είναι κρίσιμη για την επίτευξη των στόχων του κ. Πούτιν. Η κυβέρνηση πρέπει να δείξει πως διαθέτει την ικανότητα να προωθήσει έργα υποδομών», λέει η κ. Τατιάνα Εβδοκίμοβα, επικεφαλής αναλύτρια για τη Ρωσία στη Nordea Bank στη Μόσχα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή