Τεστ αντοχής στην κλιματική αλλαγή για βρετανικές τράπεζες

Τεστ αντοχής στην κλιματική αλλαγή για βρετανικές τράπεζες

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τράπεζα της Αγγλίας θα υποβάλει τις μεγαλύτερες βρετανικές τράπεζες και τις ασφαλιστικές για πρώτη φορά σε τεστ αντοχής στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής καθώς και της στροφής των επενδυτών σε πράσινες επενδύσεις. Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, θα συμμετάσχουν στη δοκιμασία οι επτά μεγαλύτερες τράπεζες που υποβάλλονται γενικότερα στα τεστ αντοχής της Τράπεζας της Αγγλίας. Πρόκειται για τις Barclays, HSBC, Standard Chartered, Royal Bank of Scotland, Santander UK, Lloyds Banking Group και Nationwide αλλά και 39 ασφαλιστικές που ήδη διεξάγουν εμπιστευτικά ανάλογα τεστ σχετικά με την κλιματική αλλαγή.

Με την πρωτοβουλία αυτή, απτή απόδειξη ότι διεισδύει πλέον η κλιματική αλλαγή σε κάθε πτυχή της οικονομίας, η Τράπεζα της Αγγλίας θα αναγκάσει τράπεζες και ασφαλιστικές να αποκαλύψουν τον βαθμό έκθεσής τους σε περιοχές απειλούμενες από ακραία καιρικά φαινόμενα αλλά και σε επενδυτικά χαρτοφυλάκια με ομόλογα εταιρειών που θεωρούνται επιζήμιες για το περιβάλλον. Στη συνέχεια θα αξιολογήσει τους ισολογισμούς των τραπεζών και τη δυνατότητα κάθε τράπεζας και κάθε ασφαλιστικής να αντεπεξέλθει σε περίπτωση που αυξηθούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις. Θα αξιολογήσει επίσης πόσο ευάλωτες είναι τράπεζες και ασφαλιστικές εάν σημειωθεί ξαφνικά κύμα μαζικών πωλήσεων τίτλων εταιρειών οι οποίες θεωρούνται επιβλαβείς για το περιβάλλον. Σημειωτέον ότι στη Βρετανία τα δάνεια που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες σε βιομηχανίες παραγωγής ορυκτών καυσίμων και γενικότερα σε εταιρείες που ρυπαίνουν το περιβάλλον, αντιπροσωπεύουν το 70% των βασικών ιδίων κεφαλαίων, δηλαδή το τμήμα του ενεργητικού τους που θεωρείται ασφαλέστερο.

Τέλος, η Τράπεζα της Αγγλίας θα εξετάσει και κατά πόσον εγκυμονεί κινδύνους μετάδοσης στην παγκόσμια οικονομία το όποιο πρόβλημα παρουσιάσουν τράπεζες και ασφαλιστικές στα σενάρια στα οποία θα δοκιμαστούν. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωσή της, τα συγκεκριμένα τεστ αντοχής δεν στοχεύουν στο να οδηγήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου,  όπως συμβαίνει με τα συνήθη τεστ κοπώσεως, αλλά μόνον να εντοπίσουν τυχόν κινδύνους στους ισολογισμούς των τραπεζών και των ασφαλιστικών. Τα τεστ θα γίνουν στη βάση τριών σεναρίων με το ηπιότερο να προβλέπει την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά λιγότερο από δύο βαθμούς Κελσίου, καθώς θα έχουν μεσολαβήσει οι αναγκαίες πολιτικές σε παγκόσμιο επίπεδο. Το δεύτερο σενάριο αφορά την περίπτωση στην οποία αναβάλλονται οι αναγκαίες πολιτικές κατά μία δεκαετία και λαμβάνονται καθυστερημένα πυροδοτώντας έτσι μαζικές πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων. Το τρίτο και χειρότερο σενάριο προβλέπει πως οι κυβερνήσεις δεν κατορθώνουν να καταλήξουν σε συμφωνία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με αποτέλεσμα την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 4 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2080, την άνοδο της επιφάνειας της θάλασσας και πολύ συχνά ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι καταιγίδες και οι πλημμύρες.

Οι όμιλοι που θα υποβληθούν στη δοκιμασία έχουν ήδη ειδοποιηθεί ότι πρέπει να αναθέσουν σε ανώτερα στελέχη τους την ευθύνη για τη διαχείριση όσων κινδύνων απορρέουν από την κλιματική αλλαγή. Εχουν, επίσης, προειδοποιηθεί ότι ενδέχεται να υποστούν κυρώσεις αν η Τράπεζα της Αγγλίας κρίνει ότι δεν διαχειρίζονται σωστά τον κίνδυνο. Σε ό,τι αφορά, πάντως, τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής θα δημοσιοποιηθούν το δεύτερο εξάμηνο του 2021, στο πλαίσιο των γενικότερων τεστ κοπώσεως που διεξάγει η τράπεζα. Δεν πρόκειται, πάντως, να αποκαλυφθούν οι συγκεκριμένες επωνυμίες τραπεζών και ασφαλιστικών ούτε να ανακοινωθεί κατά πόσον πέρασαν επιτυχώς ή απέτυχαν στα τεστ. Δεν αποκλείεται, όμως, στο μέλλον η Τράπεζα της Αγγλίας να εκθέσει όσες τράπεζες ή εταιρείες εκτιμά πως δεν λαμβάνουν επαρκή μέτρα για την αντιμετώπιση των κινδύνων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή