Ανοδική κίνηση και το 2020 για τις αγορές

Ανοδική κίνηση και το 2020 για τις αγορές

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τώρα που το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών απομάκρυνε την αβεβαιότητα γύρω από το Brexit, ΗΠΑ και Κίνα τείνουν να συμφωνήσουν, έστω κι αν δεν έχουν υπογράψει, και η Federal Reserve καθιστά σαφές πως δεν πρόκειται να αλλάξει στάση στο εγγύς μέλλον, είναι πλέον ανοιχτός ο δρόμος για να συνεχιστεί η άνοδος των αγορών το 2020.

Οι διαχειριστές κεφαλαίων εκτιμούν, πάντως, πως παραμένουν σε εκκρεμότητα ορισμένα ζητήματα γύρω από το διεθνές εμπόριο και οι εκλογές που θα γίνουν στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο ενδέχεται να επηρεάσουν την πορεία των μετοχών το 2020. Η άνοδος των τιμών των μετοχών θα είναι δώρο σε όσους επενδυτές περίμεναν μάταια να σημειώσουν άνοδο οι τομείς που επηρεάζονται περισσότερο από τον οικονομικό κύκλο, όπως η ενέργεια και ο χρηματοπιστωτικός κλάδος.

Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε νέο ρεκόρ την Τρίτη, καθώς οι επενδυτές γύρισαν την πλάτη στα ασφαλή καταφύγια των ομολόγων και έδωσαν συνέχεια στην άνοδο που τον έχει οδηγήσει σε κέρδη 28% τους τελευταίους 12 μήνες. Η απομάκρυνση των κινδύνων που απειλούσαν την αγορά θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερθέρμανσή της, προειδοποιεί ο Τσαρλς Λεμονίδης, διαχειριστής επενδύσεων χαρτοφυλακίου στο hedge fund ValueWorks LLC. Οπως τονίζει ο ίδιος, «μπορεί να δούμε να επικρατεί αισιοδοξία στην αγορά και να καταγραφούν αγορές που δεν εξαρτώνται από τη χρηματιστηριακή αξία των εταιρειών». Ο εν λόγω διαχειριστής επενδύσεων επικεντρώνεται περισσότερο στις χρηματιστηριακές αξίες και έχει αγοράσει μετοχές ενεργειακών εταιρειών όπως η Tidewater και οι εταιρείες βιοτεχνολογίας Gilead Sciences Inc. Εκτιμά πως «οι εταιρείες βιοτεχνολογίας έχουν πολύ χαμηλές τιμές τώρα και είναι πολύ ελκυστικές για τους επενδυτές, αν σκεφθεί κανείς τα θεμελιώδη μακροοικονομικά μεγέθη τους».

Οπως επισημαίνει ο ίδιος αναλυτής, το ενδιαφέρον στρέφεται όλο και περισσότερο στις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν στις ΗΠΑ το επόμενο έτος και οι οποίες μπορεί να «παγώσουν» κάθε ενδιαφέρον των επενδυτών. «Οι προεδρικές εκλογές “παγώνουν” τους επενδυτές και στις δύο πλευρές του πολιτικού φάσματος», τονίζει και εξηγεί πως τα θεμελιώδη μακροοικονομικά μεγέθη της αγοράς είναι πραγματικά καλά, αλλά το κλίμα θα επηρεαστεί αρνητικά από τις εκλογές. Σύμφωνα με τον Στιβ Κιαβαρόνε, διαχειριστή επενδύσεων χαρτοφυλακίου στη Federated Global Allocation Fund, αν υποχωρήσει η αμερικανική αγορά μετοχών μπορεί να προσφέρει μια ευκαιρία στις εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης, που έως τώρα είχαν πολύ μικρότερη απόδοση σε σύγκριση με τη συνολική πορεία του χρηματιστηρίου. Ο ίδιος προειδοποιεί, όμως, πως «η αγορά έχει σημειώσει τόσο ραγδαία άνοδο, ώστε ενδέχεται να δούμε μια αιφνιδιαστική και απότομη υποχώρηση για καθαρά τεχνικούς λόγους». Δεν παύει, πάντως, να προβλέπει πως θα σημειωθεί περαιτέρω άνοδος στις μετοχές εταιρειών που δεν έχουν ακολουθήσει έως τώρα τη συνολική άνοδο της αγοράς.

Σύμφωνα με τη Λόρι Καλβαζίνα, επικεφαλής του τομέα στρατηγικών επενδύσεων της RBS Capital Markets, το γεγονός ότι ξεκαθαρίζει το τοπίο γύρω από το Brexit θα προσελκύσει ξανά τους επενδυτές στις ευρωπαϊκές μετοχές, ενώ τα προβλήματα του διεθνούς εμπορίου θα τους προβληματίσουν όσον αφορά  την Κίνα. Η ίδια ανέφερε πως συνομίλησε με επενδυτές που θεωρούν σημαντικό βήμα μπροστά την έκβαση των βρετανικών εκλογών, αλλά όχι και τις εξελίξεις στο σινοαμερικανικό μέτωπο. Ανάλογες είναι οι εκτιμήσεις και του Μπράιαν Κέρσμανκ, διαχειριστή επενδύσεων χαρτοφυλακίου στην GOG Partners International Equity. Ο Κέρμσνακ έχει στρέψει το χαρτοφυλάκιό του κυρίως σε ευρωπαϊκές μετοχές, όπως του ομίλου London Stock Exchange και της γαλλικής εταιρείας αεροδιαστημικής Safran SA. Ενδιαφέρεται επίσης για τις μετοχές ευρωπαϊκών εταιρειών ενέργειας, που μέχρι τώρα έχουν πιεστεί εξαιτίας της ανησυχίας για την ισχύ της ευρωπαϊκής οικονομίας. Οπως τονίζει, «υπάρχουν πράγματι ενδιαφέρουσες ευκαιρίες σε εταιρείες που έως τώρα δεν ήθελε κανείς να πλησιάσει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή