Σε ευρώ εκδίδουν ομόλογα επιχειρήσεις των ΗΠΑ

Σε ευρώ εκδίδουν ομόλογα επιχειρήσεις των ΗΠΑ

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ομόλογα σε ευρώ αξίας 129 δισ. ευρώ έχουν εκδώσει από την αρχή της χρονιάς και μέχρι σήμερα ισχυρές αμερικανικές εταιρείες, οι οποίες έχουν υψηλή κατάταξη ως προς την πιστοληπτική τους ικανότητα. Το κεφάλαιο είναι υπερδιπλάσιο, εάν συγκριθεί με το ανάλογο του 2018 των 57 δισ. ευρώ, αλλά και των 107 δισ. ευρώ του 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dealogic, που επικαλείται σε σχετικό άρθρο της η εφημερίδα των Financial Times. Ο λόγος είναι πως οι επιχειρήσεις αυτές θέλουν να επωφεληθούν από το χαμηλό κόστος δανεισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο Μάρκο Μπαλντίνι, επικεφαλής του τμήματος κοινοπρακτικών ομολόγων της Barclays, «υπάρχουν πολλές εταιρείες στις ΗΠΑ που αποφασίζουν πως υπάρχουν καλοί λόγοι να δραστηριοποιηθούν σε άλλη αγορά πλην εκείνης του δολαρίου». Η εκ νέου δέσμευση της ΕΚΤ να κάνει αγορές τίτλων, ως μέρος της προσπάθειάς της να ενισχύσει την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και να αναθερμάνει τον πληθωρισμό, ανακόπτει την άνοδο των αποδόσεων.

Οι αποδόσεις ειδικά των γερμανικών δεκαετών ομολόγων, που θεωρούνται σημείο αναφοράς στην αγορά της Ευρωζώνης, διαμορφώνονται στο -0,27% εν συγκρίσει με το +0,23% στις αρχές του 2019 και το 1,89% των αντίστοιχων δεκαετών τίτλων στις ΗΠΑ. Η προαναφερθείσα διαφορά αποτελεί και ένα κίνητρο για τις επιχειρήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες πρωτίστως, και στον Καναδά δευτερευόντως, να αυξήσουν τη χρηματοδότησή τους σε ευρώ· εν τω μεταξύ, περιορίζουν με τον τρόπο αυτό τις δαπάνες τους συνολικά όσον αφορά τον δανεισμό τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή