Τα έξυπνα όπλα της επιτρόπου Βεστάγκερ κατά των τεχνολογικών κολοσσών

Τα έξυπνα όπλα της επιτρόπου Βεστάγκερ κατά των τεχνολογικών κολοσσών

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αρμόδια για τον Ανταγωνισμό Ευρωπαία επίτροπος Μαργκρέτε Βεστάγκερ στη δεύτερη θητεία της στη θέση αυτή θα αντικαταστήσει τη βαριά που χρησιμοποιούσε έναντι των τεχνολογικών εταιρειών με νυστέρι. Με μία νέα και περισσότερο χειρουργική προσέγγιση του κανονιστικού πλαισίου κατά των μονοπωλίων, θα μπορέσει τελικά να διευκολύνει τις ανταγωνίστριες της Google και της Facebook να αναμετρηθούν μαζί τους. Η Βεστάγκερ έχει ακόμα αρκετή δουλειά να κάνει, μέχρι να αποκτήσει πραγματικά τη φήμη αυτού ακριβώς του ανθρώπου που «θα στήσει στον τοίχο» τους τεχνολογικούς κολοσσούς, ανεξαρτήτως του ότι μέχρι στιγμής έχει επιβάλει πρόστιμα 8 δισ. ευρώ στην Google και 110 εκατ. ευρώ στην Facebook, διότι παρείχε παραπλανητικές πληροφορίες σχετικά με την εξαγορά της εφαρμογής WhatsApp. Η Amazon εν πολλοίς δεν έχει πληγεί ακόμα. Η δε επίθεση κατά της Apple από μέρους της Μαργκρέτε Βεστάγκερ αφορά κυρίως τους φόρους.

Πάντως, μετά βεβαιότητας μπορούμε να πούμε ότι οι πρωτοβουλίες της δεν επηρέασαν δυσμενώς τις τιμές των μετοχών των προαναφερθέντων ομίλων. Η συνολική κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 150% στα 3,5 τρισ. δολάρια στη διάρκεια της πενταετούς πρώτης θητείας της Μαργκρέτε Βεστάγκερ. Η Google παραμένει ακόμα η εταιρεία εκείνη, η οποία επεξεργάζεται σχεδόν όλες τις αναζητήσεις του Διαδικτύου που γίνονται στην Ευρώπη. Αυτή και η Facebook απομυζούν τα σχεδόν τρία τέταρτα των δαπανών σε ψηφιακές διαφημίσεις στις πέντε μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με υπολογισμούς της εταιρείας δεδομένων και ανάλυσης στην ψηφιακή αγορά, eMarketer. Η εφαρμογή της Apple, App Store, και η Google Play ελέγχουν την ανακάλυψη και τη διανομή εφαρμογών για έξυπνα κινητά τηλέφωνα.

Αυτό το καθεστώς κυριαρχίας συντηρείται από τα αποκαλούμενα διαιωνιζόμενα πλεονεκτήματα, που κάνουν δύσκολο τον ανταγωνισμό σε τρίτους. Μία εκκολαπτόμενη ανταγωνιστική εφαρμογή προς το Instagram θα καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να ξεκινήσει. Διότι όσοι τη χρησιμοποιήσουν άμα τη εμφανίσει της, δεν θα μπορούν πλέον να έχουν διαδραστική επικοινωνία με τους φίλους τους, οι οποίοι θα επιλέξουν να μείνουν στο Instagram, που ανήκει στην Facebook. Είναι το ίδιο που συμβαίνει στις ψηφιακές αγορές τύπου Amazon ή στα ψηφιακά καταστήματα εφαρμογών. Εν τω μεταξύ, οι αλγόριθμοι αναζήτησης της Google βελτιώνονται ολοένα και περισσότερο, όσο πιο πολύ χρησιμοποιούνται. Η κυριαρχία γεννά μεγαλύτερη κυριαρχία.

Η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, η οποία τώρα ξεκινάει τη δεύτερη θητεία της, μπορεί να διαρρήξει τον φαύλο κύκλο εισάγοντας κοινές τεχνικές προδιαγραφές, oι οποίες εφαρμόζονται σε όλες τις μεταξύ τους ανταγωνιστικές υπηρεσίες. Οπως συμβαίνει στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, οι χρήστες διαφορετικών κοινωνικών δικτύων μπορούν απρόσκοπτα να αλληλεπιδρούν και να μετακινούν τα δεδομένα τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή