Δυσοίωνες οι εκτιμήσεις της Ρωσίας για το 2002

Δυσοίωνες οι εκτιμήσεις της Ρωσίας για το 2002

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Σε αναθεώρηση των προβλέψεών της επί τα χείρω για την οικονομική ανάπτυξη και τις τιμές του πετρελαίου το προσεχές έτος, καθώς και σε αναθεώρηση προς τα πάνω των προβλέψεων για τον πληθωρισμό θα προχωρήσει η Ρωσία. Τα σχετικά ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Αλέξι Κούντριν, ο οποίος απέδωσε τις μεταβολές στην τρέχουσα εξασθένηση της πετρελαϊκής αγοράς. Επιπλέον, επεσήμανε ότι η επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας, η οποία ισοδυναμεί με το ένα τρίτο του παγκόσμιου Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, θα οδηγήσει και τις άλλες χώρες σε κάμψη, ενώ, παράλληλα, θα προξενήσει πτώση των τιμών πετρελαίου.

Εντούτοις, ο Ρώσος αξιωματούχος δεσμεύθηκε ότι η χώρα θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στο ογκώδες χρέος της των περίπου 140 δισ. δολαρίων, παρά τις δυσοίωνες προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία και το πετρέλαιο. Κατά τον κ. Κούντριν, το 2002 η τιμή του μαύρου χρυσού αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 14,5 και 18,5 δολαρίων το βαρέλι. Εάν, πάντως, το πετρέλαιο εμπορεύεται στα 15 δολάρια, η ρωσική κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να συγκεντρώσει τα προβλεπόμενα έσοδα από τους δασμούς? στον προϋπολογισμό του 2002 είχε υπολογιστεί η τιμή μεταξύ 18,5 και 22 δολαρίων και αναμενόταν πλεόνασμα. Παρ’ όλα αυτά, Ρώσοι αξιωματούχοι είχαν παλαιότερα ισχυριστεί ότι μπορούσε η χώρα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και με τιμές κάτω των 15 δολαρίων το βαρέλι.

Πάντως, οι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι οι σημερινές χαμηλές τιμές ίσως να μη συνιστούν επαρκή λόγο, ώστε να αναγκαστεί η χώρα να μειώσει την παραγωγή, ευθυγραμμιζόμενη με τον ΟΠΕΚ.Ρόιτερς

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή