ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΡΙΣΗ

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και αυτήν την εβδομάδα κυριάρχησαν πτωτικές τάσεις στη Γουόλ Στριτ, η υποτονικότητα που έχει επικρατήσει από τις αρχές του 2000 έχει, από τεχνική άποψη, λήξει. Οι γενικοί δείκτες ανέκαμψαν κατά 20%, από την πτώση που κατέγραψαν τον Σεπτέμβριο. Υπό την προϋπόθεση ότι η αγορά είναι η προβολή του μέλλοντος της οικονομίας, τότε τα πρόσφατα κέρδη υπονοούν ότι η ανάκαμψη παραμένει δρομολογημένη για τα τέλη του επόμενου έτους. H οικονομία έχει παρουσιάσει τον τελευταίο καιρό ορισμένες αισιόδοξες ενδείξεις, αλλά οι αγορές δεν παύουν να αντιμετωπίζουν ορισμένους αξιοσημείωτους κινδύνους.

Η εμπιστοσύνη του καταναλωτή μπορεί να εμφανίζει σημάδια ανόδου, αλλά θα δοκιμαστεί από τις ανακοινώσεις εταιρειών για πτώση κερδοφορίας, τις χρεοκοπίες και τις απώλειες θέσεων εργασίας που πιθανότατα Θα γνωστοποιηθούν τους ακόλουθους μήνες. Εάν δεν λάβουμε υπ’ όψιν μας την επίδραση των αυξημένων πωλήσεων αυτοκινήτων που οφείλονται στη χρηματοδότηση με μηδαμινά επιτόκια, οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ αυξήθηκαν τον Οκτώβριο κατά 1%, σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη άνοδο του 2001.

H πτώση των τιμών βενζίνης είναι ένας επιπλέον θετικός παράγοντας για την οικονομία, καθώς οι καταναλωτές ωφελούνται άμεσα και, παράλληλα, μπορούν να ξοδέψουν τα χρήματά τους για την αγορά άλλων προϊόντων. H απρόσμενη ραγδαία επιτυχία στο μέτωπο του Αφγανιστάν έχει στηρίξει τον τομέα της εμπιστοσύνης των καταναλωτών.

Τουλάχιστον ένα από τα προβληματικά σημεία της παγκόσμιας οικονομίας δεν αποτελεί σήμερα τόσο μεγάλη απειλή. Το ΔΝΤ επιδοκίμασε τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν στην Τουρκία και, πιθανότατα, να προσφέρει μεγαλύτερη βοήθεια στην οικονομία της, ούτως ώστε να αντέξει την τρέχουσα πτώση της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας.

Εν τούτοις, η προοπτική ανάπτυξης παραμένει αβέβαιη. H μείωση αιτήσεων για άδεια οικοδόμησης υπονοεί ότι η αγορά ακινήτων αρχίζει να επιβραδύνεται. Παράλληλα, οι αγορές θα βυθιστούν εάν το Κογκρέσο δεν εγκρίνει νέο πακέτο οικονομικής στήριξης πριν από τα τέλη του μηνός. Το ενδεχόμενο μιας πολιτικής κρίσης στην Αργεντινή ή η κατάρρευση ενός κολοσσού, όπως είναι η Enron, ενισχύουν το σενάριο βαθύτερης ύφεσης. Σαφώς, οι αγορές δεν κινούνται ακόμα σε ασφαλές έδαφος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή