Σταθερό το ιταλικό έλλειμμα χωρίς αύξηση του ΦΠΑ

Σταθερό το ιταλικό έλλειμμα χωρίς αύξηση του ΦΠΑ

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mία εβδομάδα πριν από τη λήξη της προθεσμίας στα τέλη του χρόνου και χάρις στην ψήφο εμπιστοσύνης της Κάτω Βουλής, ενεκρίθη χθες ο ιταλικός προϋπολογισμός του 2020. Ο εν λόγω προϋπολογισμός, έχοντας ήδη και το πράσινο φως από τη Γερουσία, έχει ως στόχο να διατηρήσει το έλλειμμα στο 2,2% του ΑΕΠ για το 2020, τρίτη συνεχή χρονιά. Στην τελευταία ψηφοφορία ψήφισαν 334 βουλευτές υπέρ και 232 κατά. Συνήθως η ψήφος εμπιστοσύνης στην Ιταλία χρησιμοποιείται από τις αντίστοιχες κυβερνήσεις για την επιτάχυνση της όλης διαδικασίας, περιορίζοντας τη διάρκεια της συζήτησης στα σώματα και ψηφίζοντας επί των τροποποιήσεων του νομοσχεδίου.

Σε περίπτωση μη εξασφάλισης της ψήφου, η κυβέρνηση υποχρεωτικά παραιτείται. Η κυβέρνηση συνασπισμού του Τζουζέπε Κόντε, την οποία συγκροτούν το αντισυστημικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων και το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, δήλωσε ότι κύριο μέλημα του προϋπολογισμού είναι να ακυρώσει μία αύξηση στον ΦΠΑ ύψους 23 δισ. ευρώ, η οποία θα ετίθετο σε ισχύ από τον Ιανουάριο. Τα κυβερνώντα κόμματα κατόρθωσαν να εξεύρουν πόρους, ώστε να αποτρέψουν την αύξηση, ενώ ταυτόχρονα θα εκπληρώσουν τους στόχους του ελλείμματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρώμη πολύ συχνά μέχρι πρότινος είχε βρεθεί σε έντονη αντιπαράθεση με τις Βρυξέλλες με αφορμή τις υπερβάσεις στους προϋπολογισμούς της. Ωστόσο, τον περασμένο μήνα ενέκριναν τον προϋπολογισμό του 2020, αν και επισήμαναν ότι υπάρχει ο κίνδυνος να μη συμμορφωθεί προς το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης. Τέλος, το πιο ανησυχητικό για την Κομισιόν είναι το δημόσιο χρέος της Ιταλίας στο 136,8% του ΑΕΠ, δεύτερο υψηλότερο μετά της Ελλάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή