Το Πεκίνο επιτρέπει τη χρεοκοπία όλο και περισσότερων κρατικών εταιρειών

Το Πεκίνο επιτρέπει τη χρεοκοπία όλο και περισσότερων κρατικών εταιρειών

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς ανοίγει η Κίνα την αγορά ομολόγων της και εισέρχονται σε αυτή νέοι διεθνείς επενδυτές, αρχίζουν να αυξάνονται και οι χρεοκοπίες κινεζικών εταιρειών. Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, η αξία των κινεζικών εταιρικών ομολόγων που δεν εξυπηρετήθηκαν το 2019 έφτασε στο επίπεδο-ρεκόρ των 130 δισ. γουάν (16,6 δισ. ευρώ).

Μέχρι πριν από μία δεκαετία, οι εταιρικές χρεοκοπίες στην Κίνα ήταν σχεδόν ανήκουστες. Οχι φυσικά επειδή βρίσκονταν σε εξαιρετική κατάσταση όλες οι κινεζικές εταιρείες, αλλά διότι οι επιχειρήσεις ήταν συχνά συνδεδεμένες με την κυβέρνηση και τα ομόλογά τους τα αγόραζαν σε μεγάλο βαθμό κρατικές τράπεζες. Οι κινεζικές αρχές συχνά διέσωζαν τις επιχειρήσεις ώστε να αποτρέψουν τη χρεοκοπία τους, εξαιτίας της ανησυχίας πως κάτι τέτοιο θα προκαλούσε κοινωνική αναταραχή αν υπήρχαν απολύσεις ή καθυστέρηση στην πληρωμή μισθών.

Τώρα, η αύξηση της χρεοκοπίας κινεζικών επιχειρήσεων σημαίνει πως οι διεθνείς επενδυτές θα πρέπει να εγκαταλείψουν την υπόθεση ότι όλες οι κινεζικές εταιρείες αποτελούν ασφαλή επένδυση. Ξεχωρίζει η χρεοκοπία μιας κινεζικής επενδυτικής τράπεζας που είχε την υποστήριξη του Κινέζου πρωθυπουργού και δύο τεχνολογικές επιχειρήσεις που συνδέονται με κορυφαία κινεζικά πανεπιστήμια. Νωρίτερα τον Δεκέμβριο, η χρεοκοπία της εταιρείας πρώτων υλών Tewoo ήταν η μεγαλύτερη κινεζικής επιχείρησης την τελευταία εικοσαετία. Η εταιρεία πρότεινε στους ομολογιούχους της να τους δώσει 37 σεντς για κάθε δολάριο που τους χρωστάει. Μετά το σχέδιο αναδιάρθρωσης, η Moody’s προειδοποίησε τους επενδυτές ότι οι κινεζικές επιχειρήσεις που δεν θεωρούνται από το Πεκίνο «στρατηγικά σημαντικές» έχουν λιγότερες πιθανότητες οικονομικής διάσωσης. Προβληματικά θα μπορούσαν να αποδειχθούν τα ομόλογα που έχουν εκδώσει εργολάβοι ακινήτων και ειδικά χρηματοπιστωτικά οχήματα τοπικών κινεζικών κυβερνήσεων που χρηματοδοτούν έργα υποδομών. «Είναι εξαιρετικά δύσκολο να αναλύσει κανείς την πιστοληπτική ικανότητα των περισσότερων δανειοληπτών στην Κίνα», εξηγεί στο Bloomberg Businessweek ο Μάικλ Λόουι, διευθύνων σύμβουλος της SC Lowy στο Χονγκ Κονγκ. «Τελικά η φερεγγυότητα εξαρτάται πολύ λιγότερο από την ποιότητα της επιχείρησης και πολύ περισσότερο με το ποιος την υποστηρίζει, ποιος είναι ο ιδιοκτήτης της και ποιος ήταν ο σκοπός της ίδρυσής της», εξηγεί. Η κατάρρευση της τιμής των ομολόγων των τεχνολογικών εταιρειών από τον Αύγουστο εξαιτίας ανησυχίας περί χρεοκοπίας τους αποτελεί μια ακόμη προειδοποίηση. Η τιμή ομολόγου σε δολάριο της Peking Founder με λήξη το 2022 υποχώρησε στις αρχές Δεκεμβρίου στα 28,5 σεντς ανά δολάριο και της Tsinghua Unigroup για ομόλογο που λήγει το 2023 υποχώρησε στα 65,3 σεντς (εξυπηρετούνται κανονικά και τα δύο). Θα μπορούσε να πει κανείς ότι το 2019 είχε αρχίσει προφητικά με την αδυναμία της China Minsheng Investment Group, μιας εκ των μεγαλύτερων κινεζικών ιδιωτικών επενδυτικών εταιρειών, να εξυπηρετήσει ομόλογό της τον Ιανουάριο. Η εταιρεία είχε ιδρυθεί το 2014 με την υποστήριξη του Κινέζου πρωθυπουργού Λι Κεκιάνγκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή