Οι «χρυσές» επενδυτικές ευκαιρίες της νέας δεκαετίας

Οι «χρυσές» επενδυτικές ευκαιρίες της νέας δεκαετίας

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα νέο Ελντοράντο θα αποκαλυφθεί για τους επενδυτές μέσα στη επόμενη δεκαετία. Οχι μόνο θα υπάρχουν χρυσές ευκαιρίες από την άνθηση του τεχνολογικού τομέα, αλλά αναμένεται επίσης πως θα παύσει η από πολλούς επικριτέα πολιτική των αρνητικών επιτοκίων. Ταυτόχρονα, το φλέγον ζήτημα της κλιματικής αλλαγής θα υποχρεώσει τους επενδυτές να αλλάξουν τα κριτήριά τους και να στρέψουν την προσοχή σε πιο οικολογικές επενδύσεις.

Το τοπίο πρόκειται να διαμορφωθεί κατά κύριο λόγο γύρω από την πρόοδο της τεχνολογίας. Παλαιότερη έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) προέβλεπε ότι η δεκαετία του 2020 θα αναδείξει μία σειρά τεχνολογικών καινοτομιών. Μεταξύ άλλων αναμένει ότι την επόμενη δεκαετία θα κυκλοφορήσουν αυτοκίνητα κατασκευασμένα με τη μέθοδο της τρισδιάστατης εκτύπωσης και ότι θα πωλείται μεγάλος αριθμός αυτόνομων οχημάτων, αυτών δηλαδή που κινούνται χωρίς οδηγό. Εκτός αυτού, η έρευνα προέβλεπε ότι μέλη των διοικητικών συμβουλίων ορισμένων εταιρειών θα είναι… ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη.

Εχοντας πλέον την απαραίτητη τεχνολογία, η δεκαετία του 2020 ενδέχεται να χαρακτηριστεί ως περίοδος των έξυπνων πόλεων, όπως προβλέπει σχετική έκθεση της UBS. Η αποθήκευση δεδομένων και η ρομποτική θα συμβάλουν στη βελτίωση του κλάδου της υγείας, θα φροντίζουν για καλύτερη διακυβέρνηση και επικοινωνία μεταξύ περιοχών και πολιτών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση της UBS, οι επενδύσεις για τη μετατροπή των πόλεων σε «έξυπνες» θα εκτοξευθούν και θα αγγίξουν περίπου τα 2 τρισ. δολάρια. Επιπλέον, αναμένεται πως οι ηλεκτρονικές συσκευές με πρόσβαση στο Διαδίκτυο θα τετραπλασιαστούν εντός της επόμενης δεκαετίας, φτάνοντας τα 46 δισ. παγκοσμίως.

Η νέα δεκαετία κρύβει επίσης χρυσές ευκαιρίες για τους επενδυτές στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας. Συγκεκριμένα, οι επενδυτές προβλέπεται πως θα στραφούν στα αυτόνομα οχήματα, τα οποία θα εκτελούν αυτοματοποιημένες εργασίες.

Μια σειρά επενδυτικών ευκαιριών θα υπάρχει επίσης στον κλάδο ανάπτυξης πυραύλων και δορυφόρων. Η «οικονομία του Διαστήματος», που αυτή τη στιγμή έχει τζίρο 340 δισ. δολαρίων προβλέπεται πως μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες θα ανέλθει στο 1 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με σχετική έκθεση της UBS.

Αισθητές μεταβολές εκτιμάται πως θα προκαλέσει στην παγκόσμια αγορά ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής. Την ερχόμενη δεκαετία αναμένεται πως η θερμοκρασία και οι εκπομπές αέριων ρύπων θα αυξηθούν, ενώ θα ανέβει και η στάθμη της θάλασσας. Αποτέλεσμα των κλιματικών μεταβολών θα είναι η αύξηση της μετανάστευσης και της φτώχειας. Λαμβάνοντας παράλληλα υπ’ όψιν ότι τα έθνη του ΟΟΣΑ έχουν δεσμευτεί να μηδενίσουν τις εκπομπές αέριων ρύπων μέχρι το 2030, οι επενδυτές αναμένεται πως θα «μεταναστεύσουν» στις οικολογικές μορφές ενέργειας. Η Bank of America (BofA) προβλέπει ότι οι μεγάλοι νικητές θα είναι οι αυτοκινητοβιομηχανίες, που κατασκευάζουν ηλεκτρικά οχήματα. Η BofA εκτιμά επίσης ότι η αγορά καθαρών μορφών ενέργειας έχει ήδη τζίρο 300 δισ. δολάρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη δεκαετία του 2020 θα αλλάξουν παράλληλα και τα κριτήρια των επενδυτών, τα οποία επηρεάζονται από τη γήρανση του πληθυσμού. Ενδεικτικά, μέχρι το 2030, το 5,4% των Αμερικανών θα είναι άνω των 80 ετών, σε σχέση με το 2015, όταν το ποσοστό βρισκόταν στο 3,7%. «Η… αθανασία ενδέχεται να αναδειχθεί ως το πιο ενδιαφέρον θέμα της ανθρωπότητας μέσα στη δεκαετία του 2020», όπως προβλέπει η BofA.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή