Ρεκόρ πτωχεύσεων, 18 δισ. δολαρίων, στην Κίνα

Ρεκόρ πτωχεύσεων, 18 δισ. δολαρίων, στην Κίνα

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο ιλιγγιώδες ποσό-ρεκόρ των 18,6 δισ. δολαρίων έφτασαν οι πτωχεύσεις κινεζικών επιχειρήσεων το 2019 εν μέσω ραγδαίας επιβράδυνσης στη δεύτερη οικονομία στον κόσμο, που αναπτύσσεται πλέον με τον χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων 30 ετών. Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, οι πτωχεύσεις σημειώνουν νέο ρεκόρ υπερβαίνοντας εκείνο του 2018, οπότε είχαν φτάσει τα 17,5 δισ. δολάρια.

Οπως επισημαίνει σχετικό δημοσίευμα των Financial Times, η κλίμακα των  πτωχεύσεων θέτει εκ νέου το ερώτημα πώς θα διαχειριστεί το Πεκίνο τα οξυμένα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μεγάλες κινεζικές επιχειρήσεις, ιδιωτικές και κρατικές.  Οι αλλεπάλληλες πτωχεύσεις στην Κίνα σχετίζονται με την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των ιδιωτικών επιχειρήσεων που συγκέντρωσαν μεγάλο όγκο χρέους. Σύμφωνα με στοιχεία του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης S& Global Ratings, έφτασαν τα 2,9 δισ. δολάρια τα ομόλογα που είχαν εκδώσει επιχειρήσεις σε δολάρια και δεν μπόρεσαν να αποπληρώσουν.

Τα στοιχεία αυτά είναι ενδεικτικά μιας αλλαγής στη στάση του Πεκίνου, καθώς τα εταιρικά ομόλογα σε δολάρια είχαν έστω και σιωπηρά την εγγύηση του κινεζικού κράτους. Οπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα, πτώχευσαν κυρίως ιδιωτικές εταιρείες με μεγάλη εξάρτηση από το σκιώδες τραπεζικό σύστημα της Κίνας, που τα τελευταία δύο χρόνια έχει εφαρμόσει πολύ αυστηρότερα κριτήρια στις χορηγήσεις πιστώσεων.

Ανάμεσά τους η Yuhuang Chemical, που γνώρισε ραγδαία ανάπτυξη τα τελευταία πέντε χρόνια και επεκτάθηκε στις ΗΠΑ με μεγάλη μονάδα παραγωγής μεθανόλης το 2017. Τις τελευταίες εβδομάδες μόλις και μετά βίας απέφυγε την πτώχευση η Shandong Ruyi, ιδιοκτήτρια των βρετανικών εταιρειών ένδυσης Aquascutum και Gieves & Hawkes. Ο εν λόγω όμιλος, όμως, δυσκολεύεται να διαχειριστεί μεγάλο όγκο χρέους, που διπλασιάστηκε το διάστημα 2015-2018.

Εξάλλου, στη διάρκεια του 2019 οι κρατικές επιχειρήσεις και όμιλοι που ελέγχονται από τις τοπικές αρχές διάφορων περιφερειών της Κίνας αντιμετώπισαν άνευ προηγουμένου οικονομικές δυσκολίες. Ενδεικτική περίπτωση ο όμιλος εμπορευμάτων Tewoo Group, τον οποίο στηρίζουν οι τοπικές αρχές της πόλης Τιαντζίν. Στις αρχές Δεκεμβρίου επέβαλε στους επενδυτές μονομερώς αναδιάρθρωση και «κούρεμα» σε χρέος ύψους 300 εκατ. δολαρίων. Προκάλεσε έτσι σοκ στους επενδυτές που είχαν προεξοφλήσει τη στήριξη του Πεκίνου, δεδομένου ότι πρόκειται για προβεβλημένο όμιλο.

Οπως τονίζουν οι FT, οικονομικοί αναλυτές και παρατηρητές της κινεζικής πραγματικότητας προσπαθούν τώρα να εκτιμήσουν πόση στήριξη θα παράσχει το Πεκίνο στις κρατικές επιχειρήσεις από το νέο έτος. Στο μεταξύ, σύμβουλοι της Τράπεζας της Κίνας έχουν προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο αλυσιδωτών πτωχεύσεων κρατικών επιχειρήσεων. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή