Ο Εμ. Μακρόν εξασφαλίζει χρηματοδότηση για νεοφυείς επιχειρήσεις

Ο Εμ. Μακρόν εξασφαλίζει χρηματοδότηση για νεοφυείς επιχειρήσεις

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και ο χειμώνας είναι βαρύς στη Γαλλία και οι απεργιακές κινητοποιήσεις για τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα κρατούν μέρες πολλές, υπάρχει ένας χώρος όπου επικρατούν συνθήκες άνοιξης, και αυτός δεν είναι άλλος από το πεδίο της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, ο οποίος ευνοείται ιδιαιτέρως από τις πολιτικές του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Ενα παράδειγμα είναι η εταιρεία Respire, η οποία πριν από έξι μήνες άρχισε να πουλάει το φερώνυμο αποσμητικό από φυσικές ουσίες, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times. Κι ενώ αρχικά η εταιρεία ήταν μόνο οι δύο συνιδρυτές, σήμερα απασχολεί δεκαέξι υπαλλήλους. «Στόχος μας είναι να λανσάρουμε κάθε μήνα ένα νέο προϊόν», λέει η κ. Ζιστίν Ιτό, συνιδρύτρια της Respire. «Οραμά μας είναι να γίνουμε το Νο 1 στα φυσικά είδη υγιεινής στην Ευρώπη». 

Αφ’ ης στιγμής αναρριχήθηκε στην εξουσία ο Εμανουέλ Μακρόν τον Μάιο του 2017, ο αριθμός των νεοφυών επιχειρήσεων έχει αυξηθεί εντυπωσιακά, ενώ  το προηγούμενο 12μηνο ανήλθαν συνολικά σε 809.000 μονάδες. Αυτό μεταφράζεται σε ενίσχυση 45% από το 2016, ενώ μεγάλη αύξηση αριθμού εταιρειών έχει παρατηρηθεί στον κλάδο των μεταφορών, της αποθήκευσης, των κτηματομεσιτικών υπηρεσιών, της μεταποίησης και της παροχής υπηρεσιών σε εταιρείες. Παρατηρητές σχολιάζουν πως αυτή η άνθηση σχετίζεται με την πολιτική περιορισμού της γραφειοκρατίας, μείωσης των φόρων και ενθάρρυνσης της καινοτομίας. Βέβαια, αυτό σημαίνει λιγότερες κοινωνικές εισφορές, άρα και λιγότερη κάλυψη έναντι απολύσεων, ασθενείας και συνταξιοδότησης. Κατά την Ντανιέλα Ορντόνιεθ, ανώτατη οικονομολόγο για τη Γαλλία στην Oxford Economics, «η κατάσταση φανερώνει τις πολλές μεταρρυθμίσεις που έγιναν επί Μακρόν και προηγούμενων προέδρων, με στόχο να τονωθεί η επιχειρηματικότητα και να γίνει η αγορά εργασίας πιο ευέλικτη». Μεταξύ των μέτρων αυτών συγκαταλέγονται η κρατική οικονομική βοήθεια και οι ειδικές βίζες για τον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας, ώστε να προσελκυστούν ταλαντούχοι επαγγελματίες. Το πρώτο εξάμηνο του 2019, όπως αναφέρουν οι Financial Times, οι γαλλικές νεοφυείς εταιρείες εξασφάλισαν χρηματοδότηση – ρεκόρ 2,79 δισ. ευρώ, όπερ σημαίνει αύξηση 43% συγκριτικά με το 2018. Επιπροσθέτως, τα κεφάλαια αυτά είναι υψηλότερα από τα αντίστοιχα που συγκέντρωσαν νεοφυείς εταιρείες στη Γερμανία.

Η ακμή των νέων επιχειρηματιών, όπως παρατηρεί το Ινστιτούτο Μοντέν, που τάσσεται υπέρ των ιδεωδών της ελεύθερης αγοράς, δείχνει μια αλλαγή στη νοοτροπία των Γάλλων, που διάκεινται πλέον φιλικά προς την αυτοαπασχόληση. Και αυτό που δελεάζει τους ανθρώπους είναι ότι είναι ευκολότερο να καταχωρισθούν ως μικροεπιχειρηματίες, ακόμη και αν εργάζονται ως μισθωτοί. Οι δε άνεργοι μπορούν να αναζητούν εργασία, να λαμβάνουν ώς ένα βαθμό το επίδομά τους, ενώ ταυτόχρονα να έχουν στήσει μια μικροεπιχείρηση. Η 45χρονη Στεφανί Γκενέμπ, αφότου εργαζόταν σε υπαλληλική θέση επί τριετία, άνοιξε τη δική της μικροεπιχείρηση, γιατί ήθελε να γίνει αφεντικό του εαυτού της. Προσφέρει υπηρεσίες διαχείρισης γραφείου και γραμματειακή υποστήριξη, καθώς και μαθήματα σε εκπαιδευτικό οργανισμό. Τα ετήσια έσοδά της των 15.000 ευρώ θα είναι όσα και στην προηγούμενη δουλειά, ενώ έχει υπογράψει και συμφωνίες 50.000 ευρώ για τον μέλλοντα χρόνο. Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί ότι ο Εμανουέλ Μακρόν έχει πείσει ασφαλιστικές εταιρείες και διαχειριστές κεφαλαίων στη Γαλλία να επενδύσουν 5 δισ. ευρώ σε νεοφυείς, όπως αναφέρει το techcrunch.com. Από αυτά, τα 2 δισ. ευρώ θα δοθούν σε όσες βρίσκονται στα τελευταία στάδια ανάπτυξης και τα 3 δισ. ευρώ σε όσες θα εισαχθούν στο χρηματιστήριο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή