Στα 3,9 τρισ. δολάρια η αξία των εξαγορών εντός του 2019

Στα 3,9 τρισ. δολάρια η αξία των εξαγορών εντός του 2019

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και την περασμένη χρονιά οι επιχειρηματικές διασυνοριακές συμφωνίες ήταν περιορισμένες και έφθασαν στα χαμηλότερα επίπεδά τους από το 2013, εντός των ΗΠΑ τα πράγματα ήταν πολύ καλύτερα. Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα των Financial Times, στις 20 μεγαλύτερες συμφωνίες του 2019, οι 15 –δηλαδή τα δύο τρίτα– αφορούσαν αμερικανικές εταιρείες. Και ακόμα, επί συνόλου 3,9 τρισ. δολαρίων, που ήταν η αξία όλων των εξαγορών και συγχωνεύσεων σε διεθνή κλίμακα, περίπου τα 2 τρισ. δολάρια σχετίζονταν με αμερικανικούς στόχους. Αυτό, σύμφωνα με την εταιρεία συλλογής και ανάλυσης δεδομένων Refinitiv, συνιστά αύξηση 6% από το 2018. Εν τω μεταξύ, όσο εκθαμβωτική ήταν η κινητικότητα σε αμερικανικό έδαφος, τόσο πιο αδύναμη φαίνεται συγκριτικά η δραστηριότητα στη Γηραιά Ηπειρο και στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας. Στην Ευρώπη, η συνολική αξία εξαγορών και συγχωνεύσεων ανήλθε σε 742 δισ. δολάρια, δηλαδή υπήρξε μείωση 25% εν συγκρίσει με το 2018, ενώ η αντίστοιχη στην Ασία ήταν 757 δισ. δολάρια, δηλαδή σημειώθηκε μείωση της τάξεως του 16%.

Με την αρωγή των Ηνωμένων Πολιτειών η παγκόσμια κινητικότητα το 2019 κατέγραψε ένα ρεκόρ. Ηταν η χρονιά με την τέταρτη καλύτερη επίδοση στο πλαίσιο των ετών που τηρούνται τα σχετικά αρχεία. Μεταξύ των σημαντικότερων συμφωνιών συγκαταλέγονται αυτές στον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας με την Bristol-Myers Squibb, η οποία αντί 93 δισ. δολαρίων εξαγόρασε την ανταγωνίστρια Celgene, και την AbbVie, η οποία απέκτησε αντί 84 δισ. δολαρίων την Allergan. Στο πεδίο της βαριάς βιομηχανίας έχουμε την United Technologies, η οποία κατασκευάζει από ασανσέρ μέχρι κινητήρες αεροσκαφών και η οποία εξαγόρασε την εταιρεία αμυντικού εξοπλισμού Raytheon, δίδοντας 90 δισ. δολάρια. Στις αξιοσημείωτες κινήσεις περιλαμβάνεται αυτή στην οποία πρωταγωνιστούν η πετρελαϊκή Occidental Petroleum και η Anadarko, η οποία εξαγοράσθηκε. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εξαγορά στον κλάδο των πετρελαιοειδών των τελευταίων δέκα ετών με τίμημα 54 δισ. δολαρίων. Η δε μεγαλύτερη τραπεζική συμφωνία  της τάξεως των 66 δισ. δολαρίων για την τελευταία δεκαετία συνετελέσθη και αυτή πέρυσι μεταξύ των περιφερειακών αμερικανικών τραπεζών BB&T και SunTrust, οι οποίες συνένωσαν τις δυνάμεις τους. Εν τω μεταξύ, ας μη λησμονήσουμε και το ότι λίγο πριν εκπνεύσει το 2019 μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες, ο γαλλικός πολυσχιδής όμιλος LVMH, εξαγόρασε την κοσμηματοποιία των ΗΠΑ, Tiffany & Co, αντί σχεδόν 17 δισ. δολαρίων, ενώ ο ελβετικός φαρμακευτικός όμιλος της Novartis απέκτησε την επίσης αμερικανική Medicines Company αντί 9,7 δισ. δολαρίων, όπως αναφέρουν οι FT. 

Αναλυτές προβλέπουν για τη φετινή χρονιά ότι η δραστηριότητα θα παραμείνει ζωηρή. Θα υπάρξει έντονο ενδιαφέρον για συμφωνίες εντός της Νοτιοανατολικής Ασίας, αλλά και μεταξύ εταιρειών από την περιφέρεια αυτή και άλλων από διαφορετικές χώρες. Τέλος, κατά την Ανού Αϊγιενγκάρ, υπεύθυνη εξαγορών και συγχωνεύσεων στη Β. Αμερική για την JP Morgan Chase, «η συσσώρευση συμφωνιών στις ΗΠΑ φανερώνει τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκοί όμιλοι, διότι δεν έχουν αναλόγως εκμεταλλευθεί τα οφέλη των εξαγορών και των συγχωνεύσεων, ώστε να διογκωθούν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή