ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ετος προκλήσεων για την Ευρώπη

shutterstock_169958063

Κρίσιμη για τη συνοχή της Ε.Ε. η επόμενη χρονιά. Επειτα από μήνες προεκλογικών αλλά και μετεκλογικών ζυμώσεων, οι Ευρωπαίοι πρέπει επιτέλους να καταλήξουν σε λύσεις. Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις;

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), δίνει προτεραιότητα στο Green Deal, τις πράσινες επενδύσεις, που είναι άλλωστε το κορυφαίο στοίχημα για τη νέα πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Πάντως, δεν παραλείπει να εκφράσει την ανησυχία του για τη χρηματοδότηση της Ε.Ε., καθώς και για το προσφυγικό ζήτημα.

«Μετά το 2019 που ήταν μια χρονιά εκλογών, θα έχουμε μία χρονιά με πολλή δουλειά», σημειώνει ο Γερμανός ευρωβουλευτής στην Deutsche Welle. «Πρέπει να προχωρήσουμε στο Green Deal και στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Πρέπει να διασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση της Ευρώπης μέχρι το 2027. Πρέπει να διατηρήσουμε την ευημερία μας, άρα και τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Τέλος, πρέπει να εστιάσουμε στο προσφυγικό και στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης».

Το προσφυγικό, τα δυτικά Βαλκάνια και το brain drain –η φυγή καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού από τη νότια Ευρώπη– είναι θέματα που θα προτάξει η κροατική προεδρία στην Ε.Ε. το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Το 2020 ζητείται λύση για το αποκαλούμενο «πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο», που καθορίζει τους πόρους της Ε.Ε. έως το 2027. Η «πίτα» μικραίνει με την αποχώρηση της M. Βρετανίας, οι πλουσιότερες χώρες αρνούνται να συνεισφέρουν περισσότερα χρήματα, αλλά την ίδια στιγμή η Ευρώπη καλείται να βρει επιπλέον δισεκατομμύρια για φιλόδοξους στόχους όπως η κοινή άμυνα και η προστασία του κλίματος.

Η αποχώρηση της M. Βρετανίας αφαιρεί πόρους από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, αλλά τουλάχιστον έχει ένα πλεονέκτημα: ότι πλέον ξέρουμε πού βαδίζουμε. Ή μήπως όχι; Οι απόψεις διίστανται. Θεωρητικά μέσα στο 2020 Λονδίνο και Βρυξέλλες θα πρέπει να συμφωνήσουν σε νέους όρους εμπορικής συνεργασίας μετά το Brexit. Ομως αυτό δεν θα είναι εύκολο, προειδοποιεί ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, Μάνφρεντ Βέμπερ. «Ο Μπόρις Τζόνσον και η βρετανική κυβέρνηση πρέπει να γνωρίζουν ότι μας περιμένει μια σκληρή διαπραγμάτευση. Δεν θα δεχθούμε στην εσωτερική αγορά βρετανικά προϊόντα εφόσον δεν πληρούν τις προδιαγραφές μας, για παράδειγμα σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των τροφίμων…».

Η κρίση του ευρώ έχει παρέλθει, αλλά η δημοσιονομική πολιτική επιστρέφει στην ατζέντα από τον Ιανουάριο του 2020: Η νέα Κομισιόν καλείται να παρουσιάσει προτάσεις για την επανεξέταση της νομοθεσίας six pack (για την ενισχυμένη εποπτεία στα 19 κράτη-μέλη της Ευρωζώνης) και two pack (για την οικονομική διακυβέρνηση). Ευκαιρία για χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας; Ο χρόνος θα δείξει. Κατά καιρούς, πάντως, πολλοί έχουν ζητήσει να εξαιρεθούν οι δαπάνες για τις πράσινες επενδύσεις.