ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην ισχυροποίηση της Ε.Ε. στοχεύει το Βερολίνο

Στην ισχυροποίηση της Ε.Ε. στοχεύει το Βερολίνο

Το δεύτερο εξάμηνο του 2020 τα ηνία της Ε.Ε. αναλαμβάνει η Γερμανία. Εως τώρα, παρά τις καλές προθέσεις, η κυβέρνηση Μέρκελ αποδείχθηκε κατώτερη των προσδοκιών. Αφορμή να διορθώσει τα λάθη με νέες πρωτοβουλίες και σχέδια.

Στην πραγματικότητα, η γερμανική κυβέρνηση ήθελε να ξεκινήσει πριν από δύο χρόνια τις προσπάθειες για να δώσει νέα ώθηση στην Ευρώπη. Η κυβερνητική συμφωνία ανάμεσα στους Χριστιανοδημοκράτες και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα φέρνει τον χαρακτηριστικό τίτλο «Ενα νέο ξεκίνημα για την Ευρώπη».

Τις διαπραγματεύσεις έκανε ο τότε πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς σε μια ατμόσφαιρα που συνδιαμορφώθηκε από το όραμα του Μακρόν για την Ευρώπη στη Γαλλία και τους νέους ανθρώπους με την ευρωπαϊκή σημαία στα χέρια, στους δρόμους και στις πλατείες της Γερμανίας.

Κάνοντας απολογισμό στο ημίχρονο της θητείας της, η γερμανική κυβέρνηση δείχνει ικανοποιημένη επειδή κατάφερε πολλά αυτό το διάστημα. Η αντιπολίτευση ωστόσο βλέπει τα πράγματα διαφορετικά.

Για τη γερμανική προεδρία το Βερολίνο σχεδιάζει από τον Ιούλιο του 2020 την ανάληψη πρωτοβουλιών για να στηρίξει τη μετεξέλιξη της Ε.Ε. Μια από τις ιδέες άφησε ήδη να διαφανεί ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας. Εξήγγειλε ότι θα δραστηριοποιηθεί για μια «ισχυρή και κυρίαρχη Ευρώπη». Για να κάνει την Ευρώπη ακόμη πιο σημαντική στο διεθνές πολιτικό στερέωμα, ζητεί ένα ευρωπαϊκό συμβούλιο ασφαλείας που να μπορεί να συντονίζει την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας.

Σε ένα τέτοιο σώμα θα μπορούσαν να συμμετέχουν και οι Βρετανοί παρά το Brexit. Μια πρόταση που ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής Γκίντερ Κριχμπάουμ θεωρεί ότι έχει νόημα, όπως κάθε τι που συνδέει τη Βρετανία μελλοντικά με την Ε.Ε.

Αλλά και η Φραντσίσκα Μπράντνερ θεωρεί ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για το 2020 είναι η οργάνωση της μελλοντικής σχέσης της Βρετανίας με την Ε.Ε., αν και υπολογίζει ότι ο Μπόρις Τζόνσον θα ασκήσει σκληρή διαπραγματευτική πολιτική. Στις 31 του ερχόμενου Ιανουαρίου οι Βρετανοί θα εγκαταλείψουν την Ε.Ε. και το ερώτημα είναι τι θα ακολουθήσει.

H θερμή φάση των διαπραγματεύσεων θα συμπέσει με τη γερμανική προεδρία το δεύτερο εξάμηνο του 2020. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Η διαμόρφωση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού από 2021 μέχρι το 2027 θα αποφασιστεί επί γερμανικής προεδρίας.

Η αποχώρηση των Βρετανών αφήνει ένα μεγάλο κενό, το οποίο θα πρέπει να καλύψουν οι άλλες χώρες της Ε.Ε., έτσι ώστε, παρ’ όλα αυτά, τελικά να συγκεντρωθούν περισσότερα κονδύλια. Η Γερμανία αντιτίθεται στην αύξηση του προϋπολογισμού.

Εκεί που η Ε.Ε. θα πρέπει να προχωρήσει μαζί είναι, κατά τον Κριχμπάουμ, η κλιματική πολιτική και τα θέματα γεωστρατηγικής. Η νέα πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξήγγειλε ένα νέο Green Deal και η γερμανική κυβέρνηση αναφέρει στον απολογισμό της ότι οι προσπάθειες κατατείνουν στην επίτευξη ουδέτερου κλιματικού αποτυπώματος μέχρι το 2050.

Κατά τη διάρκεια της εξάμηνης γερμανικής προεδρίας θα συμπέσουν δύο μεγάλα Συμβούλια Κορυφής. Το πρώτο είναι της Ε.Ε. με την Αφρική και το άλλο με την Κίνα. Ιδιαίτερα το τελευταίο, που θα γίνει στη Λειψία με μια τεράστια κινεζική αντιπροσωπεία, αναμένεται με μεγάλη αγωνία. Θα είναι και η πρώτη συνάντηση αυτών των διαστάσεων σε μια περίοδο που από γερμανικής σκοπιάς ο κατάλογος με προβληματικά ζητήματα είναι ιδιαίτερα μακρύς.

Πάνω από όλα, το ερώτημα για τυχόν συμμετοχή της Ηuawei στο δίκτυο 5G σε συνθήκες ασφαλείας. Σε ό,τι αφορά το Συμβούλιο Κορυφής με την Αφρική, η γερμανική προεδρία θα πρέπει να φέρει πιο κοντά τις δύο ηπείρους.