Ανοδική αντίδραση στις διεθνείς αγορές

Ανοδική αντίδραση στις διεθνείς αγορές

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανέκαμψαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς άρχισε να υποχωρεί η ανησυχία για τυχόν κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή. Καθοριστική στην αλλαγή του κλίματος στάθηκε η ανακοίνωση της Τεχεράνης ότι με τα πλήγματα που δέχθηκαν αμερικανικοί στόχοι τη νύχτα «ολοκληρώθηκε» η αντεκδίκηση του ιρανικού κράτους για τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί.

Αρχικά τα νυχτερινά πλήγματα προκάλεσαν εντονότατη ανησυχία για το ενδεχόμενο ευρύτερης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατά 0,6%.

Στη συνέχεια, όμως, ο εν λόγω δείκτης ανέκαμψε σταδιακά και έκλεισε με ελαφρά άνοδο 0,2% όταν το Ιράν ανέφερε πως δεν προτίθεται να κλιμακώσει την αντιπαράθεση. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε, έτσι, η αγορά της Φρανκφούρτης καθώς η υποχώρηση της ανησυχίας για τους γεωπολιτικούς κινδύνους υπερίσχυσε της δυσοίωνης είδησης ότι τον Νοέμβριο μειώθηκαν οι παραγγελίες των βιομηχανιών στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Ετσι, ο δείκτης Xetra DAX έκλεισε με  κέρδη 0,71%. Στο μεταξύ, η μετοχή της αεροναυπηγικής βιομηχανίας Airbus σημείωσε άνοδο 2% καθώς η χειμαζόμενη ανταγωνίστριά της Boeing δέχθηκε νέο πλήγμα από την κατάρρευση του ουκρανικού αεροσκάφους.

Η μετοχή της Airbus έδωσε ώθηση στον γενικό δείκτη του χρηματιστηρίου στο Παρίσι, τον CAC 40, που έκλεισε με ελαφρά άνοδο 0,31%. Εδωσε επίσης ώθηση στις μετοχές ταξιδιωτικών εταιρειών και οδήγησε τον επιμέρους δείκτη που τις ακολουθεί σε άνοδο 0,7%.

Αντιθέτως, οι μετοχές των προμηθευτών της Boeing, όπως οι Safran και Melrose, υποχώρησαν από 0,1% έως 1,2%. Στη Βρετανία, άλλωστε, ο δείκτης FTSE 100 μόλις και μετά βίας παρέμεινε σε θετικό πρόσημο κλείνοντας με οριακή άνοδο 0,01%. Είχε προηγηθεί υποχώρηση των μετοχών των ενεργειακών κολοσσών ΒΡ και Royal Dutch Shell. Με ελαφρά κέρδη 0,46% έκλεισε ο δείκτης FTSE MIB του Μιλάνου.

Την ίδια στιγμή η Wall Street κινείτο ανοδικά καθώς είχε προηγηθεί δήλωση του Αμερικανού προέδρου που άφηνε να εννοηθεί ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση από αμερικανικής πλευράς. Ετσι, μέχρι αργά το βράδυ οι δείκτες S&P 500 και Dow Jones σημείωναν κέρδη 0,95% και 1,04% αντιστοίχως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή