Στα 2,9 τρισ. δολ. η περιουσία των πλούσιων Κινέζων σε ορίζοντα δεκαετίας

Στα 2,9 τρισ. δολ. η περιουσία των πλούσιων Κινέζων σε ορίζοντα δεκαετίας

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ακίνητη περιουσία οφείλει ένας μεγάλος αριθμός των πλουσίων της Κίνας τα πλούτη του, όπως δείχνει πρόσφατη έρευνα της UBS. Περίπου το 30% όσων συμμετείχαν στην έρευνα ανέφερε ότι τα οικογενειακά περιουσιακά του στοιχεία προήλθαν κυρίως από ακίνητη περιουσία, ενώ ακολουθούν τα είδη πολυτελείας και οι επιχειρήσεις. Σύμφωνα με την έκθεση, οι πιο πλούσιοι Κινέζοι στρέφουν το ενδιαφέρον τους στη δημιουργία προσωπικών οικογενειακών εταιρειών, καθώς προσπαθούν να επικεντρωθούν στη διαχείριση της περιουσίας τους, αλλά και στον σχεδιασμό διαδοχής των περιουσιακών τους στοιχείων. Το σχέδιο της ανάπτυξης προσωπικών οικογενειακών εταιρειών είναι σχετικά καινούργιο στην Κίνα, όταν σε άλλες περιοχές όπως στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ, καθώς και σε άλλα μέρη της Ασίας, οι πλούσιες οικογένειες ελέγχουν εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα ιδιωτικές εταιρείες που ασχολούνται με τη διαχείριση επενδυτικών αποφάσεων, αλλά και άλλων που αφορούν τη διαχείριση της περιουσίας τους.

Οπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα το Βloomberg, επικαλούμενο τη μελέτη Billionaires Report της UBS και της PwC που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, μολονότι το σύνολο της περιουσίας των δισεκατομμυριούχων στην Κίνα μειώθηκε κατά 12% το 2018, στα 982,4 δισ. δολ., ο αριθμός τους έχει αυξηθεί με πιο γρήγορους ρυθμούς σε σχέση με άλλες περιοχές. Για περίπου το ένα τρίτο των οικογενειών που συμμετείχαν στην έρευνα, η προσωπική και οικογενειακή εταιρεία (single-family office) αποτελούσε τον βασικότερο φορέα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, όταν περίπου το 16% διαχειρίζεται τα κεφάλαιά του μέσω πολλαπλών οικογενειακών εταιρειών (multi-family office).

Η καθαρή αξία της περιουσίας όσων συμμετείχαν στην έρευνα διαμορφώθηκε  στα 943 δισ. δολ., ενώ, όπως καταδεικνύει η έκθεση, η διατήρηση της οικογενειακής περιουσίας αποτέλεσε βασικό κίνητρο για τη δημιουργία ή τη συμμετοχή σε προσωπικές οικογενειακές εταιρείες, έργο των οποίων είναι η διαχείριση της περιουσίας.

Παρότι οι συντάκτες της έκθεσης δεν έχουν εκτιμήσει το συνολικό μέγεθος αυτών των εταιρειών, σε δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρεται ότι το σύνολο των υπό διαχείριση κεφαλαίων θα μπορούσε να φθάσει τα 2,9 τρισ. δολ. σε ορίζοντα δεκαετίας.

Οπως δήλωσε όμως ο Νικ Χάουαρντ, διευθυντής στο Campden Wealth Ασίας-Ειρηνικού, στο Bloomberg «σε βάθος χρόνου, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη διαχείριση της οικογενειακής περιουσίας είναι η ίδια η οικογένεια και όχι εξωτερικοί παράγοντες όπως ο ανταγωνισμός, η φορολογία ή ο εμπορικός πόλεμος». Μια τέτοια οικογενειακή εταιρεία «συνιστά πολύ αποτελεσματικό εργαλείο διαχείρισης του κινδύνου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή