Ενδιαφέρον για ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας

Ενδιαφέρον για ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια απροσδόκητη μεταβολή στις τάσεις των επενδυτών κατεγράφη στις πρώτες δημοπρασίες κρατικών ομολόγων που διεξήχθησαν το νέο έτος. Οι επενδυτές αποθαρρύνονται πλέον από τις αρνητικές αποδόσεις των γερμανικών κρατικών ομολόγων, των γνωστών ως ασφαλών καταφυγίων bunds, και στρέφονται στις αναμφίβολα πιο επισφαλείς επενδύσεις των τίτλων της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Κίνητρο η αναζήτηση αποδόσεων.

Πορτογαλία και η Ιρλανδία ήσαν οι πρώτες από τις χώρες της Ευρωζώνης που εξέδωσαν χρέος το νέο έτος και προσείλκυσαν το ενδιαφέρον των επενδυτών  λόγω των υψηλών αποδόσεων που προσφέρουν. Εκείνο που είναι, όμως, σημαντικό είναι πως ακολούθησε δημοπρασία δεκαετών ομολόγων του γερμανικού δημοσίου που προσέφεραν αρνητικές αποδόσεις. Η γερμανική έκδοση δεν έτυχε εξίσου θερμής αποδοχής καθώς οι επενδυτές αναζητούν πλέον υψηλότερες αποδόσεις. Πιο συγκεκριμένα, η Γερμανία εξέδωσε δεκαετή ομόλογα αξίας 3,5 δισ. ευρώ και άντλησε μόλις 4,2 δισ. ευρώ. Η Πορτογαλία και η Ιρλανδία άντλησαν 23 δισ. ευρώ και 20 δισ. ευρώ αντιστοίχως σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις δημοπρασίες που προτίμησαν την ανωνυμία. Εν ολίγοις, οι δύο χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, που γνώρισαν την κρίση χρέους, άντλησαν ποσά πολύ μεγαλύτερα από την αξία των ομολόγων που εξέδωσαν και συγκεκριμένα κατά 4  δισ. ευρώ η κάθε μία.  Οπως επισημαίνει το Bloomberg, οι δύο δημοπρασίες είναι ενδεικτικές όσων πρόκειται να συμβούν μέσα στο 2020. Αναμένεται να επιβεβαιωθεί η εικόνα με τις δημοπρασίες ομολόγων που έχουν προγραμματίσει για σήμερα η Ισπανία και για την επόμενη εβδομάδα η Ιταλία. «Η δημοπρασία των bunds δεν πήγε καλά» σχολίασε ο Κριστόφ Ρίγκερ, στέλεχος της Commerzbank, που τόνισε πως «υπάρχουν πολλές ενδιαφέρουσες εναλλακτικές για να τοποθετήσει κανείς χρήματα». Παρόμοιες ήταν οι επισημάνσεις του Μάρκο Μέιζερ, αναλυτή της

ΒΝΡ Paribas, που τόνισε πως «με τα σημερινά επίπεδα αποδόσεων, μειώνεται η ζήτηση για γερμανικά ομόλογα και οι επενδυτές στρέφονται σε κατώτερες εκδόσεις αναζητώντας υψηλότερες αποδόσεις».

Παράλληλα, πάντως, η δημοπρασία των γερμανικών ομολόγων είχε να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό από μια άλλη έκδοση τοπικών ομολόγων. Το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας εξέδωσε ομόλογα διάρκειας 100 ετών και αξίας 1,3 δισ. ευρώ με απόδοση 1,41% και προφανώς απέσπασε το ενδιαφέρον μερίδας των επενδυτών. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή